Ga direct naar inhoud
Nieuws

Grote grazers begrensd dankzij nieuw raster

06 januari 2022 | Ramona Fredriks

In natuurgebied Planken Wambuis houden Sayaguesa runderen en New Forest pony’s het landschap gevarieerd en open en dat is gunstig voor allerlei planten en dieren. Om ervoor te zorgen dat de kuddes voortaan alleen op het terrein van Natuurmonumenten grazen, wordt een nieuw raster geplaatst tussen de terreinen van de gemeente Ede en Natuurmonumenten.

Nieuw raster tussen terreinen Natuurmonumenten en gemeente Ede

Vele jaren konden de runderen en pony’s zich vrij voortbewegen tussen de terreinen van de gemeente Ede en Natuurmonumenten. Nu de gemeente Ede besloten heeft om met de begrazing op hun terrein te stoppen, is een raster nodig. Op de plekken waar officiële wandelpaden liggen, komen doorgangen in het raster. Er zijn door de jaren heen echter ook onofficiële wandelpaden ontstaan die niet meer toegankelijk blijven met de komst van het raster.

Grote grazers, geniet op afstand

Al fietsend of wandelend sta je soms zomaar oog in oog met zo’n grote grazer. En wat doe je dan? Het beste wat je kunt doen is op gepaste afstand blijven. De algemene vuistregel is een minimale afstand van 25 meter. De dieren zijn in principe rustig en ongevaarlijk. Ze zien in mensen geen bedreiging en gaan over het algemeen dan ook gewoon door met grazen. Ben jij rustig, dan zijn de pony's en runderen dat ook. Maar ga nooit tussen een moeder en haar jong staan. En heb je een hond bij je? Houd je hond dichtbij je en altijd aangelijnd.

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks