Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg

Wandelen

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg

Deze stevige wandeling gaat grotendeels door het bos. Beklim de steile berg en kijk uit over drie provincies en het Duitse Reichswald op deze mooie wandelroute over het voormalige landgoed Sint-Jansberg.

Milsbeek ligt op grens van drie provincies: Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Dat je je in Limburg bevindt, dat verraadt de menukaart van Eethuis De Diepen bij het startpunt: je kunt er namelijk kiezen uit verschillen vlaaipunten!

De route wordt aangegeven met blauwe paaltjes. Halverwege kun je ook de kortere rode route kiezen.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START
Zwarteweg 60, 6596 MJ MilsbeekT 0485-516404

Aanreisinformatie auto

Je kunt de auto parkeren bij Eethuis De Diepen. Hier is ook plaats voor fietsen.

Aanreisinformatie openbaar vervoer

Pak de bus naar Milsbeek en wandel vanaf het centrum naar eethuis De Diepen aan de Zwarteweg. De wandeling is is 4 kilometer, vanaf het centrum van Milsbeek is het heen en terug nog eens 3 km.

De route

 Startpunt

1Stuwwal

Je kijkt hier tegen de Sint-Jansberg aan. Deze stuwwal, ontstaan in een van de ijstijden, is 55 meter hoog. Daarmee moet de berg in deze omgeving zijn meerderen erkennen in de Kiekberg van 80 meter en de Maartensberg van 66 meter hoog.Kleinste vogel van de bergOp de Sint-jansberg komen grote vogels voor als de buizerd, bosuil en de grote bonte specht. Maar je kunt hier ook het kleinste vogeltje van Nederland tegenkomen: de goudhaan. Je luistert nu naar zijn zang.
Stuwwal
Stuwwal

2Bloementapijt

Bij deze zomereik splitst de weg, we gaan zometeen via een trap de hoogte in. In de lente vind je vlak bij het sluisje de fraaie, witte bosanemoon. Deze bloem kan hele oppervlaktes bedekken, waardoor je een prachtig groen-wit tapijt krijgt in het bos.
Bloementapijt
Bloementapijt

3Vijvers

Welkom bij de onderste vijver: één van der 3 vijvers die hoort bij de tuinen van waar vroeger Huize St Jansberg heeft gestaan. Straks loop je ook nog langs de middelste vijver. Alle drie de vijvers hadden een functie voor de bewoners van toen. Zo was er een zwemvijver, een vijver die voorzag in de watervoorziening en dan was er nog een vijver, die in de winter zorgde dat er ijs was voor de ijskelder van de baron en de barones. Let bij de vijvers ook goed op of je een blauwe flits lang ziet komen, of dat er ergens een oranje-blauwe vlek tegen de achtergrond afsteekt. Bij de vijvers maak je namelijk kans om een ijsvogel te zien!
Vijvers
Vijvers

4Beukenkathedraal

De prachtige grote, oude beuken die hier in het bos staan en de weinige ondergroei maken van deze plek een zogenoemde beukenkathedraal. Zie jij de gelijkenis? De fraaie kronen en stammen vormen de pilaren en gewelven van de kathedraal en het zonlicht dat naar binnen schijnt doet denken aan de stralen door het glas-in-lood.
Beukenkathedraal
Beukenkathedraal

5Splitsing

Op deze plek vind je een groot informatiebord over de inrichting van het gebied dat hier prachtig aan je voeten ligt. Hier is hard gewerkt is om een verbinding te maken tussen natuurgebied Sint-Jansberg en het Duitse Reichswald. Wij willen dieren de kans geven zich te kunen verplaatsen en verspreiden. En de meeste dieren houden er niet van open vlaktes over te moeten steken. De verbinding maken we door het aanplanten van plotbossen, die zo een verbinding tot stand moeten brengen. Het fraaie uitzicht willen we natuurlijk niemand ontnemen, daarom zijn er zichtlijnen vrijgehouden. Je kunt hier kiezen voor de kortere rode route. Ga daarvoor rechtsaf.
Splitsing
Splitsing

6Als een baron

Leef je op dit aangelegde pad eens in hoe het was om als baron of barones rond te lopen op je eigen landgoed. Het pad loopt naar de oude tuin van de baron en de barones. Je ziet de oude tuinmuren nog en de prachtige romantische plek waar de baron op een heerlijk terras avances kon maken aan de barones. In de tuin vind je sequoia bomen die destijds hier geplant zijn. Let tijdens je wandeling ook eens op de oude bomen waar de klimop zich in de loop der tijd om heen heeft geslingerd. De klimplant biedt prachtige schuilplekken voor kleine vogels en veel insecten.
Als een baron
Als een baron

7IJskelder

Neem een kijkje bij de vroegere ijskelder van Huize Sint-Jansberg. IJsblokken uit één van de vijvers werden hier naar toe gebracht. Zo konden levensmiddelen zomers beter bewaard blijven; het was de koelkast van die tijd. Deze kelder wordt nu bewoont door vleermuizen. Op de wandelroute kom je zo langs een hekwerk dat er voor moet zorgen dat er geen erosie optreedt in het prachtige droogdal. Dit dal werd in de ijstijd gevormd en later nog verder uitgesleten door het water.
IJskelder
IJskelder

8Spechten

Op Sint-Jansberg kun je allerlei kleurrijke vogels tegenkomen. Wellicht heb je bij de vijvers een ijsvogel als een blauwe flits langs zien schieten? Hier in het bos maak je kans om verschillende spechten te zien of te horen. Op de Sint-Jansberg komen de groene en grote bonte specht voor, maar ook de vrij zeldzame middelste bonte specht kun je hier tegenkomen! Je hoort nu de groene specht. De middelste bonte specht is iets kleiner dan zijn grote broer, maar het grootste verschil zit in de zwarte streep, zeg maar snor, op het gezicht. Die loopt bij de grote van snavel helemaal door tot het 'oor'. Bij de middelste staat de streep 'vrij'. Bovendien heeft de middelste specht een hele rode hoed en is zijn buik wat roze.
Spechten
Spechten
Spechten
Spechten

9Dal

Er zijn al meer mooie uitkijkpunten langskomen op de wandelroute, maar vanaf hier kun je prachtig het droogdal in kijken. Vlak bij kun je een spreng ontdekken: de plek waar een beekje ontspringt. Dit beekje blijven we even volgen op onze tocht naar beneden. Uiteindelijk gaat het beekje over in de Diepen
Dal
Dal

10Diepen

Het prachtige beekje dat je net gevolgd hebt gaat hier over in de Diepen. Hierdoor ontstaat hier een enigszins moerassig gebied onderaan de berg. Vanaf hier wandel je onder langs de Sint-Jansberg terug richting het start- (en eind)punt van de wandelroute. In het voorjaar kleuren de randen van de Sint-Jansberg prachtig wit door de bloesems van onder andere kersen-, appel- en perenbomen.
Diepen
Diepen
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.