Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelroute Kiekberg Sint-Jansberg, tussen Groesbeek en Cuijk

Wandelen

Wandelroute Kiekberg Sint-Jansberg, tussen Groesbeek en Cuijk

Wandel door het gevarieerde landschap op en rond de Sint-Jansberg vlak bij Nijmegen. Maak een mooie boswandeling en loop langs heldere beekjes. Ontdek het grootste kastanjebos van Nederland en de fraaie vergezichten over de Nederlandse en Duitse heuvels.

Vanaf de parkeerplaats/bushalte De Plasmolen loop je verder richting de vijver van voormalig hotel De Plasmolen. De route wordt aangegeven met bruine paaltjes.

Wandel deze route met onze route app

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt - Plasmolen, parkeerplaats Witteweg/ Rijksweg

Witteweg, Plasmolen

Aanreisinformatie auto

Neem vanaf Nijmegen of Malden de oude Rijksweg N271 in de richting Venlo. Ongeveer 3 km voorbij Mook kom je in Plasmolen. Daar kun je vlak bij de VVV parkeren.

Aanreisinformatie openbaar vervoer

Lijn 83 rijdt naar Plasmolen, stap uit bij de halte Rijksweg-Witteweg.

De route

 Startpunt

1Kiekbergwandeling

Loop door het prachtige landschap en duik in de rijke historie van het voormalig landgoed. Begin de 'bruine' route bij het informatiebord en ontdek het gebied met een tiental hoogtepunten langs de route! De dasDe kans dat je er een ziet is minimaal, maar één van de meest bijzondere bewoners op de Sint-Jansberg is de das. Zij leven hier in families in burchten met uitgebreide gangenstelsels.
Kiekbergwandeling
Kiekbergwandeling

2Molenvijver

Tussen de bomen door zie je Molenvijver liggen. Deze vijver zorgde eeuwenlang voor de watervoorziening van de Bovenste Plasmolen. Zuiver grondwater van de berg stroomt via allerlei kanaaltjes uit in de vijver. Vroeger mondde hier ook het water van de Mookse Molenbeek in uit.Ga linksaf voor de molen.

3Eeuwenoude molen

De Bovenste Plasmolen 1725 past prachtig in het sprookjesachtige landschap van de Sint-Jansberg. Enigszins verscholen vormt het rijksmonument een markant punt op de berg.Van papier tot graanDe Bovenste Plasmolen stamt uit 1725 en werd ruim 100 jaar gebruikt voor het maken van papier. In 1846 werd de molen omgebouwd voor het malen en pellen van graan.Bijzonder is dat hij zowel aan de bovenkant als in het midden gevoed kan worden met water, de molen is een zogenoemde dubbelslagmolen. Open voor publiekWil je de molen van dichtbij en van binnen bekijken? Kom dan langs op de 2e zondag van de maand (van mei-oktober). Dan  draait de molen dankzij de Stichting Bovenste Plasmolen 1725 tussen 11.00 en 16.00 uur.

4Holle wegen en hellingbos

Merk je hoe je ineens veel lager lijkt te lopen dan het landschap om je heen? Je loopt nu over één van de vele holle wegen, die kenmerkend zijn voor de Sint-Jansberg. Deze paden zijn vroeger uitgesleten door het water en lopen als een soort geul door het landschap. De natuurlijk gevormde paden, die je in Limburg veel tegenkomt, werden vroeger ook veel gebruikt voor het landbouwverkeer. De vele paarden en wagens, sleten de wegen verder uit.HellingbosAan beide kanten van de holle weg zie je het gevarieerde hellingbos waar de Sint-Jansberg bekend om staat. Twee eeuwen geleden waren deze hellingen nog bedekt met heidestruiken. Toen de heide niet meer gebruikt werd om schapen te hoeden, ontwikkelde zich hier een vrij natuurlijk bos met boomsoorten als eik, beuk, haagbeuk en zoete kers.

5Molenbeek

Misschien heb je de tussen de bomen aan je linkerkant de Molenbeek al zien stromen. Het beekje ontspringt in het Groene Water en zorgt voor de watertoevoer naar de Bovenste Plasmolen.De ijsvogel, een blauwe flitsEén van Nederlands mooiste vogels voelt zich erg thuis op de Sint-Jansberg. Maar door zijn schuwe karakter en hoge snelheid, moet je geluk hebben om hem te zien of te horen: de ijsvogel. Misschien zie je hem als een blauwe flits wel over de beek vliegen!

6Groene Water

Wanneer je op de natuurlijke brug staat, zie je aan de rechterkant het Groene Water en aan de linkerkant de Molenbeek. De fraaie vijver dankt zijn naam aan de weerspiegeling van de groene bladeren op het water. De zon zorgt voor een schilderachtig tafereel als haar stralen tussen de bladeren doorkomen. WatermolenHet Groene Water is een 'stuwmeertje', vroeger gecreëerd als waterbron voor de Bovenste Plasmolen. Door middel van een sluisje in het water kon de molenaar de waterstand beïnvloeden.

7Gletsjers

Tienduizenden jaren geleden lagen hier immense gletsjers, kun je je dat nog voorstellen? Aan die gletsjers dankt deze omgeving zijn glooiende landschap. In de voorlaatste ijstijd kwam het kruiende ijs namelijk in deze regio tot stilstand. Het ijs en snelstromende smeltwaterrivieren creëerden hoogteverschillen die tot op de dag van vandaag nog goed zichtbaar zijn en waar je nu bovenop staat.

8Zevendal

Pak op deze prachtige plek een momentje rust en geniet van het uitzicht over het Zevendal.  Dit dal is zo'n 150.000 jaar geleden, in de voorlaatste ijstijd, gevormd door een kruiende ijsmassa. Het Zevendal dankt zijn naam mogelijk aan de zevenboom (Juniperus sabina), een boom verwant aan de jeneverbes.

9Het hoogste punt

Je staat bijna op de hoogste plek van de Sint-Jansberg. De 77 meter hoge Kiekberg is het hoogste punt in dit gebied. Wil je echt op het hoogste punt staan? Wijk dan een stukje van de route af. De route gaat hier naar links, maar wanneer je hier even rechtsaf slaat dan zie je een klein eindje verderop een paal waarop het hoogste punt is gemarkeerd.

10Zwarte specht

In het bos op de Sint-Jansberg leeft de zwarte specht. Zijn harde geroffel draagt soms kilometers ver. Ook zijn roep is zeer herkenbaar. De zwarte specht is de grootste spechtensoort in Nederland, al zou de naam van zijn familielid 'grote bonte specht' je op het verkeerde been kunnen zetten! De zwarte specht is niet alleen duidelijk groter, hij is bovendien helemaal pikzwart, op zijn felrode 'hoedje' na.
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.