Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelroute Sint-Jansberg Beekroute bij Plasmolen

Wandelen

Wandelroute Sint-Jansberg Beekroute bij Plasmolen

De witte wandelroute is kort, maar zeker een leuk ommetje van 3 km. Je krijgt een mooie indruk van het grotere gebied en wandelt onder andere langs een mooi moerasgebied.

De route wordt aangegeven met witte paaltjes.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt - Plasmolen, parkeerplaats Witteweg/ Rijksweg

Witteweg, Plasmolen

Aanreisinformatie auto

Neem vanaf Nijmegen of Malden de oude Rijksweg N271 in de richting Venlo. Ongeveer 3 km voorbij Mook kom je in Plasmolen. Daar kun je vlak bij de VVV parkeren.

Aanreisinformatie openbaar vervoer

Lijn 83 rijdt naar Plasmolen, stap uit bij de halte Rijksweg-Witteweg.

De route

 Startpunt

1Welkom op Sint-Jansberg

Onder de bladeren van de oude beuk, vertelt het informatiebord je meer over dit natuurgebied dat als landgoed en grensgebied een rijke historie kent.In de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van dit bos verwoest. In de naoorlogse jaren tot 1955 hebben mensen veel bomen aangeplant, waarvan het hout werd gebruikt voor de handel en mijnbouw. Sinds begin jaren ‘70 is het gebied in handen van Natuurmonumenten. Wij willen dit gebied de kans geven om zich verder te ontwikkelen tot een bijzonder natuurgebied waarin verschillende plant- en diersoorten kunnen leven.Volg voor de wandelroute de route app of houd de witte paaltjes in de gaten. Start bij het watervalletje, waar water uit de Helbeek stroomt.

2Langs de Helbeek

De Helbeek waar je nu langs loopt, is één van de twee beken die door de natuur van de Sint-Jansberg stromen. Heb je gezien dat het water kraakhelder is? Dit komt omdat dit puur bronwater is. Het grondwater zit in dit gebied heel dicht tegen het oppervlak en komt in het brongebied uit de grond omhoog waarna het via de Helbeek door de Sint-Jansberg kronkelt. Wanneer er een watertekort was, kon dit water ook doorgesluisd worden naar de Bovenste Plasmolen. Volg het pad nu verder langs de Helbeek.

3Salamanders

Sta eens een tijdje stil bij de Helbeek en speur goed in heldere water. Met wat geluk kun je van alles zien bewegen: de beek zit vol met waterbeestjes zoals kleine stekelbaarsjes, bruine- en groene kikkers, maar ook alpenwatersalamanders. Die kunnen wel 10 centimeter lang worden en je herkent ze aan hun felle oranje buik.

4Omgevallen beuk

Op een stormachtige avond in 2013 is deze gigantische oude beuk omgewaaid. Wat een oerkracht van moeder natuur! Wanneer je goed kijkt, dan zie je dat de boom twee stammen heeft die naar elkaar zijn gegroeid. Ze hebben op elkaar gesteund en elkaar omarmd, totdat ze met elkaar zijn vergroeid tot één stam.Zie je ook dat er nog jonge blaadjes aan de takken groeien? Van het kleine stukje dat nog in de grond wortelt, kan een deel van deze boom nog door leven.Dood houtNatuurmonumenten laat trouwens dood hout ook vaak liggen in het bos. Wij zeggen altijd: dood hout leeft. Want paddenstoelen, insecten, vleermuizen, spechten en allerlei plantjes vinden er voedsel, een schuilplek of een mooie woonomgeving.

5De Verloren Hoek

Bij dit stukje land aan je rechterhand hoort een oud verhaal. Op een avond, heel lang geleden, waren er enkele mannen aan het kaarten. Een van de spelers was een landeigenaar. De inzet werd steeds hoger en hij zette uiteindelijk zijn stuk grond in als inzet van het kaartspel. Het was alles of niets... Het werd niets; de man verloor zijn grond. Dat stuk verloren grond ligt hier bij de Sint-Jansberg en wordt tot op de dag van vandaag ‘De Verloren Hoek’ genoemd.Nu zorgt Natuurmonumenten voor dit gebied en wij gaan er een stuk zuiniger mee om! Dankzij enkele kleine ingrepen kan deze plek zich de komende jaren ontwikkelen tot een stukje natte natuur met ideale omstandigheden voor dieren, zoals de kamsalamander. De mannetjes ontwikkelen rond de paartijd, een getande kam, waar de salamander zijn naam dankt.

6Sprookjesachtig bos

We laten de Helbeek achter ons en wandelen een prachtig beukenbos in. Het doet mysterieus en sprookjesachtig aan wanneer de zon door de bladeren schijnt en de ochtendmist blijft hangen.Stuwwal landschapHet heuvelachtige landschap is hier gevormd in de voorlaatste ijstijd toen gigantische ijsmassa's het landschap omhoog stuwden. En dat is te merken op de route! Je hebt een aantal flinke klimmetjes voor de boeg. Wij laten je daarom de komende kilometer even 'met rust'.

7Beukkennootjes

Let tijdens het laatste stukje klimmen eens op de verschillende boomsoorten.Links van het pad ligt een lariksbos, dit zijn naaldbomen die vroeger zijn aangeplant voor de houtoogst. Aan de rechterkant zie je een beukenbos dat de sfeer geeft van een landgoed. Hier kun je in het najaar volop beukennootjes rapen en genieten van de mooiste kleuren bladeren.

8Holle wegen

Hier zie je de hoogteverschillen die zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Hier stuwde het kruiende ijs het landschap omhoog. Door het water dat naar beneden stroomt, werden diepe paden uitgesleten waar we nu doorheen kunnen lopen: holle wegen.KlopklopklopHeb je de grote bonte specht al gehoord? Dit is de drummer van het bos! Hij hakt een nestholte uit in zachte bomen en eet de insecten die zich verschuilen onder de schors. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes roffelen ook om indruk te maken en hun territorium aan te geven. Als wij zouden roffelen als een specht, dan zouden we direct knock-out gaan. De klap is soms 10x zwaarder dan een frontale botsing! Een specht heeft echter verschillende soorten veiligheidsmaatregelen in zijn kop. Zo functioneert een poreus bot tussen hersenen en snavel als schokdemper, en loopt het tongbeen als 'veiligheidsgordel' achter de schedel langs.Dit mooie mechanisme hebben alle vijf de spechtensoorten die hier voorkomen: de kleine, middelste en grote bonte specht en de groene en zwarte specht.

9Molenvijver

Hier ben je in het Molendal aangekomen. Aan de rechterkant van het pad zie je de Molenvijver. Deze vijver zorgde eeuwenlang voor de watervoorziening van de Bovenste Plasmolen. Een stukje verderop zie je deze watermolen aan de rechterkant van het pad achter de Molenvijver liggen. Eeuwenoude molenDe Bovenste Plasmolen stamt uit 1725 en werd ruim 100 jaar gebruikt voor het maken van papier. In 1846 werd de molen omgebouwd voor het malen en pellen van graan. Bijzonder is dat hij zowel aan de bovenkant als in het midden gevoed kan worden met water. Zulke molens noemen we dubbelslagmolens. Op iedere 2e zondag van de maand (van mei tot oktober) hoor je de watermolen draaien. Neem op deze dagen tussen 11.00 en 16.00 uur zeker even een kijkje in de molen om te zien hoe de molenaar werkt. Loop het pad verder af voor het einde van de wandelroute. Wij hopen dat je genoten hebt van het ommetje over de Sint-Jansberg!
Molenvijver
Molenvijver
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.