Ga direct naar inhoud
Nieuws

De grutto's zijn er vroeg bij in Friesland

21 februari 2022 | Hanneke Wijnja

We verwonderden ons over het feit dat de veldleeuweriken al enkele weken aan het zingen zijn. Vervolgens ging de eerste kievit 'oer de wjuk' en als klap op de vuurpijl werd vorige week - op maandag 14 februari - de eerste officiële Friese grutto gesignaleerd op Skrok. Nog nooit eerder werd die zó vroeg in het seizoen gezien.

Grutto

Onze grutto's

Afgelopen zondag was Vroege Vogels samen met onder andere boswachter Sander Veenstra in de vogelkijkhut op Skrok. In de plas voor de kijkhut hadden zich zo'n 400 grutto's verzameld. Sander: "Van de ringen rond de poten kun je aflezen dat sommige van deze grutto's daadwerkelijk hier in Friesland zijn geboren. Dat 'onze' grutto's er zijn is dus wel bewezen."

Momenteel zijn er veel vogels te zien in de weidevogelgebieden. De eerste vogels die hier komen broeden dienen zich weer aan. Daarnaast zijn er ook veel kieviten, grutto’s en veldleeuweriken die nog op doorreis zijn. Ze komen hier aansterken en wachten tot de winterse omstandigheden in hun noordelijke broedgebieden zijn verdwenen.

Juiste omstandigheden

Sander is niet verrast dat de vogel net als bijna ieder jaar weer als eerste op Skrok wordt gezien: "Een groot deel van de vogels hier op de plas zal niet in dit natuurgebied broeden maar zich verspreiden over Friesland of verder trekken naar IJsland. Maar Skrok is altijd een plek waar de grutto's als eerste naar toe komen. Dat zal vast te maken hebben met de juiste omstandigheden zoals rust en eten."

De weidevogelgebieden van Natuurmonumenten in Friesland worden zó beheerd dat ze ruim voor het broedseizoen klaar liggen voor de vogels, met natte weilanden, volle greppels en waterrijke plasdrassen. Sander: "Wij proberen de plas op het het juiste peil te houden zodat de grutto's natte voeten hebben maar niet tot hun kop in het water staan. Dat is altijd weer even zoeken, vooral met die bakken water die nu uit de lucht vallen."

Luister hier naar het volledige radio fragment.

Ook iets doen?

Wil je samen met de boswachter op zoek naar weidevogels en genieten van de vlucht en de roep van talloze vogels boven je hoofd? Schrijf je dan via de website in voor één van de weidevogelexcursies op Skrok en Skrins

Natuurmonumenten zet zich in voor het behoud van weidevogels. We zorgen dat onze natuurgebieden optimaal ingericht zijn en werken samen met boeren, overheden en andere partijen die zich inzetten voor deze vogels. Steun Natuurmonumenten en bescherm de weidevogels op een manier die het beste bij jou past!

Hanneke Wijnja
Hanneke Wijnja