Wandelen

Wandelroute Zeepeduinen bij Burgh-Haamstede

Wandelen

Wandelroute Zeepeduinen bij Burgh-Haamstede

Ontdek al wandelend het gevarieerde duingebied de Zeepeduinen. Je loopt langs duinvalleien, kale zandduinen en een bos. Je kunt deze wandelroute goed combineren met de rood-groene route langs Slot Haamstede!

Wandel deze route met onze route app

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Slot Haamstede
  • Het startpunt van de witte wandelroute ligt aan het parkeerterrein aan de A. van de Weijdeweg in Burgh-Haamstede. De parkeerplaats is bereikbaar door vanaf de Hogeweg de Bosweg op te rijden. Van 1 april t/m 31 oktober is het betaald parkeren. Er is een openbaar toilet aanwezig.

Praktisch

De route

 Startpunt

1Shetland pony's in de zandduinen

Wind, stuivend zand en op de achtergrond het geluid van de zee. Welkom in de Zeepeduinen! De witte route van bijna 3,5 kilometer voert je langs de hoogtepunten van dit gebied. Wil je een grotere ronde lopen, kan dat ook. Je kunt de rood-groene route naar slot Haamstede hieraan vastplakken. Dan loop je ruim 9 kilometer. Hier vind je deze route.
Je bent hier niet alleen, want je komt vast onze Shetlandpony's tegen. Zo’n honderd pony’s eten hier duinriet, jonge boompjes en boombast en houden op deze manier het gebied open. Met hun hoeven woelen ze ook de grond los. Zo kan de wind nog gemakkelijker vat krijgen op het zand en ontstaan er weer - net als vroeger - zandduinen. Hier vinden zandbijen, zandkevers en ‘zandplanten’ als helm en zandzegge een plekje.

shetlandpony
Shetland pony's in de zandduinen

2Beschut duinmeertje

Verborgen achter de bomen ligt een klein paradijselijk duinmeertje. In het voorjaar broeden hier de aalscholvers en in de winter is dit het mooiste schaatsplekje van heel Zeeland.

Loop je verder, richting punt 3 van deze route, kun je deze wandeling uitbreiden door de rode en groene wandelroute langs Slot Haamstede te volgen. Net voor punt 3 volg je dan de groene paaltjes. Met deze extra route maak je je wandeling 5,6 kilometer langer.

aalscholver zeepe
Beschut duinmeertje

3Natte valleien

De naam Zeepeduinen komt van het Zeeuwse 'seepelen', oftewel: sijpelen. Dat sijpelen slaat weer op het water dat hier onder de duinen naar de lager gelegen natte duinvalleien vloeien. Zo ontstonden klein duinmeertjes, waarvan er velen weer dicht groeiden. Daarom hebben we in vier valleien de bovenste grondlaag afgegraven. Zo kregen we weer nieuwe poelen, waar rugstreeppadden, groene kikkers en kleine watersalamanders wonen.

Valleien
Natte valleien
Valleien
Natte valleien
Valleien
Natte valleien

4Wandelende duinen

De duinen veranderen voortdurend. Ze wandelen als het ware mee op de wind. Zo kan de wind een duin ‘uithollen’, zodat er vanzelf een vallei ontstaat die zo ver kan uitstuiven dat er water in blijft staan. Zo'n natuurlijke vallei is een beschutte plek waar zeldzame orchideeën en parnassia's gloeien.

Natuurlijke valleien
Wandelende duinen

5Naaldbos

Wanneer je door het hek gaat, kom je in het bos van Westerschouwen, het grootste bos van Zeeland waar de boswachters van Staatsbosbeheer voor zorgen. Begin twintigste eeuw aangeplant als werkverschaffingsproject en om het woeste zand vast te houden. Maar een naaldbos heeft wel veel water nodig waardoor het omringende duin verdroogt. Daarom worden er nu naaldbomen gekapt, zodat er - al dan niet door aanplant - een meer gemengd bos ontslaat. Dit is beter voor de biodiversiteit (zoals meer insecten en plantensoorten).

Naaldbos
Naaldbos

6Vogels kijken

Na het bos kom je in een open vlakte. Hier houden de shetlanders het gras kort en eten ze de opkomende boompjes weg. In dit ruige, open gebied leven veel vogels zoals de roodborsttapuit (zie foto 1), graspieper (foto 2), bergeend en wulp.  

Winderige vlakte
Vogels kijken
Winderige vlakte
Vogels kijken

7Eindpunt

Nog niet uitgewandeld in dit mooie gebied? De rood/groene route langs het Slot Haamstede is voor de volgende keer zeker de moeite waard. Hier vind je de route.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.