Ga direct naar inhoud
Nieuws

Oostelijke Binnenpolder van Tienhoven ingericht voor topnatuur

22 februari 2019 | Tamara Overbeek

Donderdag 21 februari 2019 is de Oostelijke binnenpolder van Tienhoven opgeleverd nadat er veel werk is verzet om het gebied, samen met de omliggende natuurgebieden, tot een uniek aaneengesloten wetland te maken. Het is een oase van rust en ruimte onder de rook van Utrecht! Wilde orchideeën, lepelaars en purperreigers krijgen hier alle ruimte om te leven.

Oostelijke binnenpolder Tienhoven_groot

Officiële oplevering

Een schop en een hark werden deze dag symbolisch overhandigd door Mirjam Maasdam, gedeputeerde van provincie Utrecht en Wiegert Dulfer, dagelijks bestuurder van waterschap Amstel, Gooi en Vecht aan Arjenne Bak, gebiedsmanager Vechtplassen bij Natuurmonumenten. “We zijn trots om dit stukje Europese Topnatuur terug te nemen in beheer en nemen de verantwoordelijkheid op ons om de natuurwaarden in dit gebied te behouden en verder te ontwikkelen,” aldus Arjenne.

Werkzaamheden

In grote delen van het gebied is de voedselrijke bovenlaag afgegraven om de bijzondere planten en dieren in dit gebied alle ruimte te geven zich te ontwikkelen. Het schone grondwater kan hierdoor beter aan de oppervlakte komen. Ook zijn er natuurvriendelijke oevers aangelegd en is er een natuurlijk waterpeil ingesteld, waardoor het in de winter deels onder water staat. Klik hier voor een filmpje over de werkzaamheden.

Natura 2000

De Oostelijke Binnenpolder van Tienhoven is onderdeel van de Oostelijke Vechtplassen: een natuurgebied waar turfwinning door de mens en de natuurlijke omstandigheden samen een uniek gebied hebben gecreëerd met bijzondere eigenschappen die in Europa nauwelijks nog te vinden zijn. Het gebied is daarom onderdeel van Natura 2000: een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden.

Vredevoetpad

Langs de Oostelijke Binnenpolder Tienhoven ligt de wandelroute Vredevoetpad (7 km) die start vanaf streekmuseum Vredegoed in Tienhoven. Deze route biedt een spectaculair vergezicht over deze plas-dras polder waar al veel vogels zich voorbereiden op het voorjaar!

oplevering OBT
Tamara Overbeek
Tamara Overbeek