Ga direct naar inhoud
Nieuws

Op naar een drinkbare Berkel

06 juni 2024 | Jantine Wesselink

Een gezamenlijke wandeling van de bron van de Berkel in Billerbeck (Duitsland) tot de monding bij Zutphen. Dat gebeurt tussen 26 mei en 8 juni. Eindpunt is de 10e Berkelconferentie op 07 juni 2024 in Zutphen. En dat alles onder het mom van een drinkbare Berkel. Op 6 juni liep de groep wandelaars het stuk tussen Lochem en Almen. Natuurmonumenten ondersteunt het doel van een drinkbare Berkel. Op deze dag liepen twee boswachters van Natuurmonumenten mee met wandelaars is een lunch met biologische producten op onze Natuurboerderij op landgoed Velhorst aangeboden.

wandeling drinkbare Berkel

Natuurinclusieve landbouw

Op de Velhorst grenzen wij direct aan de Berkel en zijn wij druk bezig om onze gronden goed te beheren met behoud en herstel van de biodiversiteit, inclusief het bodemleven. Dit doen we door natuurinclusieve landbouw te stimuleren. Arjen en Winny van Buuren doen dat bij ons op de Velhorst en hun manier van werken is een voorbeeld voor velen. Tijdens de smaakvolle lunch was er alle gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over o.a. de relatie tussen landbouw, water en natuur. Daarnaast konden Natuurmonumenten Arjan en Winnie meer inzicht geven over over hun aanpak en plannen voor toekomst.

Boswachter Niels Noordstar tekent het burgerinitiatief Drinkbare Berkel

Boswachter Niels Noordstar tekent het burgerinitiatief Drinkbare Berkel

Hogere grondwaterstanden

Zo zet Natuurmonumenten zich ook in om het watersysteem meer natuurlijk te krijgen met hogere grondwaterstanden. Dit doen we in overleg met waterschap en omgeving. Iets verderop, bij Winterswijk waar een deel van het water van de Groenlose Slinge vandaan komt en in de Berkel eindigt, zetten we ons in om de beekdalen te herstellen. 

“Het is erg mooi om te zien hoe deze fanatieke wandelaars zich inzetten voor een schone en drinkbare Berkel. Een doel wat wij als Natuurmonumenten van harte ondersteunen. Schoon water is iets wat wij allemaal willen en goed is voor mens, dier en de natuur. Maar een drinkbare rivier is alleen mogelijk als iedereen in het gebied zich hier aan committeert. Burgers, bedrijven, overheden en andere organisaties, samen zullen we onze handen ineen moeten slaan om het doel van een schone, drinkbare Berkel te realiseren.”

Niels Noordstar, boswachter public affairs

Meer informatie over het burgerinitiatief Drinkbare Berkel>>

 

de gezamenlijke partijen achter het initiatief Drinkbare Berkel

de gezamenlijke partijen achter het burgerinitiatief Drinkbare Berkel

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink