Ga direct naar inhoud
Nieuws

Start project kleurrijk hooiland vol leven op landgoed Velhorst

13 juni 2024 | Jantine Wesselink

Natuurmonumenten start volgende week langs de Berkel op landgoed Velhorst met een project voor meer biodiversiteit. Het gaat om de percelen aan de zuidzijde van de rivier, tussen de Boevinkbrug en het witte bruggetje. Het doel is een natuurlijk hooilandtype (glanshaverhooiland) te ontwikkelen met kleurrijke planten als blauwe veldsalie, gele boterbloem en wit-gele margriet. Die trekken op hun beurt weer veel insecten en vogels aan.

bloemrijk hooiland Velhorst

Wat gaan we doen

Voor de ontwikkeling van dit type hooiland graven we op strategische plekken 30 tot 40 centimeter van de fosfaatrijke bovenlaag af. Zo komt de oude zaadbank van de originele flora weer aan de oppervlakte. Daarnaast voeren we maaisel van goed ontwikkelde glanshaverhooilanden uit de buurt aan om de ontwikkeling snel te stimuleren. Die hooilanden worden momenteel gemaaid, vandaar dat het voorbereidende graafwerk in dit seizoen plaatsvindt. 

Om de verstoring voor de natuur tot een minimum te beperken doen we nu al enkele weken een Flora - en Faunacheck voordat het werk kan starten. Ook zijn in februari vlaggetjes geplaats om te voorkomen dat vogels zouden gaan broeden in het projectgebied. 
 

Afvoer grond

Bij dit project komt veel grond vrij. Momenteel zijn de details rondom de afvoer van de grond en de routes van grondtransport nog niet bekend.  We proberen uiteraard de verkeerveiligheid ten allen tijde te waarborgen. Afhankelijk van het weer is aannemer Baks uit Borculo drie à vier weken bezig met het werk.

projectkaart glanshaverhooilanden Velhorst

projectkaart glanshaverhooilanden Velhorst

Deel blauwe wandelroute naar noordoever

Een goede ontwikkeling van dit hooiland vraagt om rust en ruimte. Daarom wordt een deel van de blauwe wandelroute verplaatst. Het gedeelte over het zuidelijke schouwpad van waterschap Rijn en IJssel gaat naar het schouwpad aan de noordoever. Het gaat om het traject vanaf het witte bruggetje tot de Boevinkbrug. Vandaaruit is ook de mogelijkheid om even heen-en-weer naar de Staringkoepel te wandelen.  

Oeroud landschap

Landgoed Velhorst is één van de oudere landgoederen in de Achterhoek. Bijzonder is dat grote delen van het landschap onveranderd zijn. Met akkers op de hoge delen en hooilanden op de lange delen langs de Berkel. Natuurmonumenten zorgt voor de natuur en het bijbehorende erfgoed en probeert de oude landschapslijnen weer beter zichtbaar te maken en te houden. Zo herstellen we de oude steilrand tussen hooiland en akker weer in ere.

berkel Staringkoepel Graafschap

Staringkoepel langs de Berkel

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink