Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werken aan kleurrijk hooiland vol leven op landgoed Velhorst

27 februari 2024 | Jantine Wesselink

Natuurmonumenten wil op landgoed Velhorst aan het werk voor meer biodiversiteit in percelen aan de zuidzijde de Berkel, tussen de Boevinkbrug en het witte bruggetje. Hier komt straks natuurlijk hooiland (glanshaverhooiland). Een hooilandtype met kleurrijke planten als blauwe veldsalie, gele boterbloem en wit-gele margriet. Die trekken op hun beurt weer veel insecten en vogels aan.

bloemrijk hooiland Velhorst

Wat gaan we doen

Voor de ontwikkeling van dit type hooiland graven we op strategische plekken 30 tot 40 centimeter van de fosfaatrijke bovenlaag af. Zo komt de oude zaadbank van de originele flora weer aan de oppervlakte. Daarnaast voeren we maaisel van goed ontwikkelde glanshaverhooilanden aan om de ontwikkeling snel te stimuleren. Ook herstellen we de oude steilrand tussen hooiland en akker.

Voorbereiding

Momenteel zijn we bezig met de voorbereidingen. Het daadwerkelijke graafwerk start in de zomer van 2024. Afhankelijk van het weer en de terreinomstandigheden zal het werk met 2 à drie weken klaar zijn. Mogelijk gaan er dit jaar door het Waterschap ook maatregelen aan de Berkel nabij Velhorst plaatsvinden.

Landgoed Velhorst combinatie van natuur, cultuur en landbouw

Landgoed Velhorst combinatie van natuur, cultuur en landbouw

Oeroud landschap

Landgoed Velhorst is één van de oudere landgoederen in de Achterhoek. Bijzonder is dat grote delen van het landschap onveranderd zijn. Met akkers op de hoge delen en hooilanden op de lange delen langs de Berkel. Natuurmonumenten zorgt voor de natuur en het bijbehorende erfgoed en probeert de oude landschapslijnen weer beter zichtbaar te maken en de houden.

Natuurinclusieve landbouw

Landbouw en natuur zijn op Velhorst onlosmakelijk met elkaar verbonden. Arjen en Winny van Buuren van de Natuurboerderij Velhorst wonen en werken sinds 2018 op het landgoed. Zij pachten 85 hectare grond en gebouwen van Natuurmonumenten. Zij voeren een duurzaam agrarisch beheer dat mooie biologische streekproducten oplevert en goed is voor de natuur.

Meer informatie over natuurinclusieve landbouw bij Natuurmonumenten in de Achterhoek>>

projectkaart glanshaverhooilanden Velhorst
vlaggetjes in het te ontwikkelen glanshaverhooiland Velhorst

Deze tijdelijke vlaggetjes staan in het gebied om te voorkomen dat vogels hier gaan broeden en de uitvoering van het project stopgezet moet worden

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink