Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeldzaamheden

15 maart 2024 | Marc Plomp

Met enige regelmaat wordt Texel bezocht zeldzame vogelsoorten, ook wel extreme dwaalgasten genoemd. De afgelopen weken en zelfs dagen heeft Texel zijn reputatie als het ultieme vogeleiland weer eens bevestigd!

Jonge kraanvogel op Texel

In de eerste maanden van dit jaar dook plotseling een juveniele giervalk op in De Slufter. ’s Werelds grootste valk is waarlijk een majestueuze verschijning met een grootte ter vergelijking van een buizerd! Voor zover gedocumenteerd en bekend was het de 10e verschijning van deze vogelsoort in Nederland en zelfs de 1ste voor Texel. Zijn ‘natuurlijke thuis’ zijn de toendra’s van noordelijk Scandinavië en IJsland. Een ware en spectaculaire dwaalgast dus……

Woensdagmiddag 6 maart werden wij aangenaam verrast door een melding van een kraanvogel. Voor Texel best bijzonder, in tegenstelling tot het oostelijke deel van Nederland. Hier worden tijdens de trektijd soms honderden vogels overvliegend waargenomen, onderweg vanuit hun overwinteringskwartieren in Frankrijk naar hun broedgebieden in Noord-Europa, of andersom. Inmiddels groeit in Nederland trouwens de broedpopulatie van de kraanvogel ook gestaag. Door de wind uit oostelijke richting wordt er incidenteel dus ook wel eens een vaak individuele vogel waargenomen die de kustlijn volgt.

De waarnemingen van vogels in het veld blijft natuurlijk het mooist, maar wil je de kraanvogel en tal van andere prachtig opgezette vogels zelf eens komen bekijken? Al was het maar om ze eens rustig van dichtbij te kunnen bekijken. Kom dan naar Natuurcentrum De Marel, Nieuwlanderweg 1793 EV  De Waal of het Vogelinformatiecentrum Texel, Kikkertstraat 42, 1795 AE  De Cocksdorp. De koffie of thee met wat lekkers staat altijd voor je klaar!

Marc Plomp