Ga direct naar inhoud
Nieuws

Toin (93) werkt nog wekelijks in de Turfvaartse landgoederen

28 juni 2024 | Miranda Fieret

“Het liefst werk ik alleen en soms zing ik daarbij”. Maar de 93-jarige Toin van Lint waardeert ook de gezelligheid van zijn vrijwilligersgroep die elke woensdagmorgen actief is in de Turfvaartse landgoederen. “Ik houd van het echte veldwerk, op de hei, rond de moestuin, bij de veestallen. Samen met het aanplanten van nieuw bos en knotten van soms eeuwenoude bomen betekent dit: sjouwen, slepen en verzamelen. ‘Knippen en scheren’ noem ik het weleens 😉.” Toin woont vlakbij, is nog in goede conditie en geniet van de natuur waarin hij veel fietst en wandelt. “Daarnaast heb ik een passie voor o.a. cultuur die hier volop te vinden is.”

Vrijwilliger Toin van Lint in de moestuin

Wonderschone plekjes
In de aaneengesloten landgoederen waar de jonge Vincent van Gogh met zijn moeder wandelde woont Toin van Lint, aan de bosrand. En in datzelfde gebied is hij al 7 jaar vrijwilliger beheer bij Natuurmonumenten West-Brabant. “Daarvoor deed ik vele decennia vrijwilligerswerk bij diverse natuurorganisaties. Ik heb overal in het land gewerkt en me vroeger als activist ingezet voor bijvoorbeeld het milieu. In tegenstelling tot toen (tijd van de ruilverkaveling) krijgt de natuur nu gelukkig meer waarde en is die meer ingeburgerd. Dankzij de vele routes en boeiende activiteiten kan iedereen die volop beleven; daar kan ik als vrijwilliger gelukkig nog steeds aan bijdragen. Onze groep werkt het hele jaar door aan de hand van een overzichtelijke takenlijst die we van boswachter Donald krijgen.” Het werk varieert van snoeien tot loopplanken maken en alles daartussen. “Je komt ook op wonderschone plekjes die normaal niet toegankelijk zijn.” 

Natuur en cultuur 
Wallsteijn, Oude Buisse Heide, De Moeren e.a. … In de Turfvaartse landgoederen gaan natuur en cultuur hand in hand. Dat is ook het geval in het leven van Toin. “Ik werkte als vrijwilliger o.a. bij VOBULA (= natuurwerken op bijzondere locaties). Mijn gitaar ging steevast mee en na een dag hard werken maakten we muziek bij het kampvuur. Ik zong en speelde (o.a. harp) in koren en bands. Helaas kan ik door artrose niet meer op de snaren spelen, maar zingen doe ik nog volop: in huis én in de natuur. Als positief, nieuwsgierig mens heb ik vele interesses, waaronder cultuur, architectuur en geschiedenis. Regelmatig ga ik er op uit om dat allemaal te beleven.” Ook dicht bij huis kan Toin hiervan genieten: het is het land van Vincent van Gogh en van het kunstenaarsechtpaar Roland Holst. “En graag wandel ik even naar het Trappistenklooster van Zundert om in de Abdij een kaarsje aan te steken voor mijn lief, mijn overleden vrouw”. 


Lekker bezig zijn
Toin houdt werken in de stilte van de natuur en van de vele wandelingen met zijn vrienden. “Ik ben graag actief, regelmatig lopen we wel 20 – 25 km en op de (gewone) fiets leg ik vaak langere afstanden af. Fijn dat ik nog een goede conditie heb, want die heb je nodig om als vrijwilliger natuurbeheer, al let ik wel goed op mijn grenzen. Ik kan het iedereen aanraden: het is gewoon leuk om te doen, je hebt sociale contacten en blijft langer fit. Ik geniet van alle mooie momenten, koester vriendschappen en pak alles aan, want … er is zóveel te doen!”


Onze vrijwilligers verzetten veel werk, waaronder het verwijderen van woekerende exoten. Dankzij hen kan de biodiversiteit sneller terugkomen, ze zijn onmisbaar. Wil jij ook vrijwilliger worden bij Natuurmonumenten West-Brabant, neem dan contact op met onze vrijwilligerscoördinator, Elvira Visser: [email protected]


Wil je meer weten over de landgoederen waar Toin werkt, link dan door naar onze webpagina’s waarop je diverse routes vindt. Welkom in de Turfvaartse landgoederen!

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/wallsteijn

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/oude-buisse-heide

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/de-moeren

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/de-reten

 

Tekst: Ans Goorden

Miranda Fieret
Miranda Fieret