Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

De Reten

Boom op De Reten

Welkom in De Reten

Kom wandelen over de heidevelden en nieuwe natuur van De Reten. In de vochtige heide kun je met een beetje geluk een glimp van de gladde slang opvangen. Trek bij nat weer je laarzen aan!

Miranda Fieret
Miranda Fieret

Boswachter van dit gebied

Meer over De Reten
  • Routes

Over het gebied

In dit natuurgebied vlakbij Zundert kun je wandelen door graslanden, akkers en heide. De Reten verbindt de Oude Buisse Heide met Landgoed De Moeren van familie Ter Kuile.Natuurmonumenten werkt hier aan het herstellen van de heide.

Kleine koe

Op de graslanden grazen heidekoeien, een zeldzaam huisdierras. Kom zelf kijken naar deze mooie kleine koeien. Je kunt dan zien dat de groep koeien ervoor zorgt dat er ruigere stukken ontstaan waar allerlei bijzondere planten kunnen groeien. Insecten en andere dieren profiteren hier weer van. In het gebied broeden roodborsttapuit en patrijs.

Heidekoe met kalf

Wandelen over uitgestrekte heidevelden

In het zuiden grenst De Reten aan de Oude Buisse Heide en in het oosten aan Landgoed De Moeren. Je kunt hier prima door meerdere natuurgebieden wandelen. De 'blauwe' Koepelroute, vlak bij Zundert (11 km) voert je over de verschillende landerijen met elk hun eigen karakter. Je doorkruist verschillende nattere terreinen, goede schoenen of laarzen worden daarom aangeraden.

Gebieden samenvoegen voor de gladde slang

Natuurmonumenten heeft tussenliggende landbouwgronden omgevormd om er heide te creëren. Zo ontstaat een groot aaneengesloten heidegebied. Dit is gunstig voor de gladde slang die nu in twee leefgemeenschappen gescheiden van elkaar leven. Zodra dit gebied is verrijkt met natte heide is er weer uitwisseling mogelijk. Ook vlinders als heideblauwtje en bont dikkopje profiteren van het natuurherstel.

Word lid!

Wil jij ook jouw steentje bijdrage aan het behoud van Nederlandse natuur? Word lid van Natuurmonumenten.

Wat kun je in de Reten doen?

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid