Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Cultureel

Deltawerkroute in Rijksmonument Waterloopbos

  • Geschikt voor rolstoel
Cultureel

Deltawerkroute in Rijksmonument Waterloopbos

Natuur, kunst en techniek komen samen tijdens deze korte, maar afwisselende route door Rijksmonument Waterloopbos. In het polderbos door het Waterloopkundig Laboratorium is vanaf begin jaren vijftig onderzoek gedaan naar onder meer de haven van Rotterdam, de Libische oliehaven en de Maasvlakte. De modellen kun je hier nog steeds bewonderen!

Met deze route kom je langs de voormalige Deltagoot. Nu het indrukwekkende kunstwerk Deltawerk//, ontworpen door kunstenaars RAAAF en Atelier de Lyon. Iets verderop kom je bij de modelplaats Golfbak. Momenteel wordt dit model samen met de bijbehorende Romijnstuw gerestaureerd. Deze plek is voor wel 16 verschillende onderzoeken gebruikt. Waaronder een onderzoek naar blokkendammen die nu onderdeel van de Deltawerken zijn.

De route start bij Paviljoen Het ProefLab//. Vanaf daar volg je de gele pijlen. De route is 1,1 kilometer lang en geheel toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Er zijn onderweg geen onneembare bruggen, drempels of andere obstakels. Let op: in verband met werkzaamheden zijn de bankjes langs deze route tijdelijk weggehaald.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Praktisch

Verkennen

Marknesse, Deltawerk //

Extra informatie

Toegankelijkheid- De gehele route is verhard en daarom geschikt voor rolstoel, scootmobiel en buggy
- Er zijn 5 speciale parkeerplaatsen op het parkeerterrein
- In het Proeflab// is een aangepast toilet aanwezig
- Veel paden en wegen in het Waterloopbos zijn verhard en goed begaanbaar met een rolstoel of scootmobiel

De route

 Startpunt

1Paviljoen Het ProefLab//

In het paviljoen is het informatiepunt van Natuurmonumenten en restaurant Het ProefLab// gevestigd. Het paviljoen bevindt zich naast het kunstwerk Deltawerk //. Het is een prachtige locatie voor een heerlijk kopje koffie, voor of na een mooie tocht door het Waterloopbos.

Het paviljoen is toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Ook is er een aangepast toilet in restaurant Het Proeflab//.

Paviljoen Het ProefLab//
Paviljoen Het ProefLab//

2Deltawerk //

Als ode aan de honderden waterloopkundige onderzoeken die in het Waterloopbos zijn uitgevoerd, hebben ruimtelijke kunstenaars RAAAF en Atelier de Lyon de Deltagoot omgevormd tot het kunstwerk Deltawerk //. Het beton, ooit in een strakke lijn, is nu doorbroken. Betonnen panelen zijn uit de wanden gezaagd, gedraaid en gekanteld. Dit biedt een magische belevenis van licht en donker, met tussendoor uitzichten op de omringende natuur. Het zal in de loop der jaren veranderen in één groot paradijs van korstmossen. Enkele zeldzame soorten zijn hier al gezien. Zo wordt Deltawerk// een groen monument waar kunst, natuur en techniek samenkomen.

Eind jaren zeventig is de Deltagoot gebouwd voor onderzoek ten behoeve van de stormvloedkering in de Oosterschelde. Daarna zijn onderzoeken naar onder andere strand- en duinerosie, kustlijnbescherming en dijkbekleding, golfbrekers en olieplatformen uitgevoerd. Tot 2016 is de Deltagoot in gebruik geweest.

Deltagoot
Deltawerk //
Deltagoot
Deltawerk //
Deltagoot
Deltawerk //

3Voorsterbeek

De route gaat hier rechts, maar een klein stukje verder rechtdoor is de bron van de Voorsterbeek. Een bijzonder beek van vijf kilometer via het Voorsterbos naar het Wendelbos. Natuurmonumenten heeft de beek in 2007 aangelegd om het verder gelegen bos te vernatten. Een beek aanleggen op de voormalige zeebodem is heel bijzonder. Het resultaat mag er zijn: een uniek vochtig bos, met een grote diversiteit aan planten en dieren. 

Bron
Voorsterbeek
Bron
Voorsterbeek

4Golfbak

Over het model Golfbak stond vroeger een hal, zodat weer en wind de onderzoeksresultaten niet konden beïnvloeden. Ingenieurs onderzochten er onder andere de stabiliteit van een blokkendam onder invloed van stroom en golven. In totaal hebben hier 18 verschillende onderzoeken plaatsgevonden. Tegenwoordig is het een zonnige plek met vlinders, libellen en de ijsvogel.

Op dit moment wordt de Golfbak gerestaureerd, zodat deze plek bewaard blijft voor de toekomst. Dit schaalmodel van het voormalig Waterloopkundig Laboratorium vertelt een deel van de unieke geschiedenis van Rijksmonument Waterloopbos. In september zijn de werkzaamheden afgerond. 

Golven en libellen
Golfbak
Golven en libellen
Golfbak
Golven en libellen
Golfbak

5Baken in de Zuiderzee

Deze steen is een overblijfsel uit de tijd dat waar je nu loopt de zeebodem van de Zuiderzee was en hier nog schepen voeren. In 1942 is de Noordoostpolder drooggevallen en vanaf dat moment door mensenhanden ingericht zoals we het nu kennen. 

Vermoedelijk is dit een ankersteen van een baken, vaak in de vorm van drijvende tonnen, die met een ijzeren ketting aan de steen verbonden was. Het was één van de bakens die samen de markering van de vaargeulen in de Zuiderzee vormden.

Ankersteen
Baken in de Zuiderzee
Zuiderzee
Baken in de Zuiderzee

6Eindpunt

Je bent aangekomen bij het eindpunt van deze route! De boswachters van Natuurmonumenten hopen dat je hebt genoten en ontvangen je graag weer in het Waterloopbos! Volg ons op Facebook: www.facebook.com/Voorsterbos of op Twitter via @de_boswachters.

Wil je nog meer van het Waterloopbos zien? Naast deze route zijn veel paden en wegen in het Waterloopbos verhard en goed begaanbaar met een rolstoel of scootmobiel. 

Finish
Eindpunt

7Eindpunt

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.