Wandelen

Waterlooproute in Rijksmonument Waterloopbos

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Waterlooproute in Rijksmonument Waterloopbos

Naast het imposante kunstwerk Deltawerk// kun je op deze prachtige bosroute meerdere modellen van internationale waterwerken bewonderen. Deze modellen zijn door het Waterloopkundig Laboratorium vanaf begin jaren vijftig gebruikt om onderzoek te doen naar de waterhuishouding van onder meer de haven van Rotterdam, de Libische oliehaven en de Maasvlakte.

Bij de modellen staat uitgebreide informatie op een draaibaar paneel, zowel over de achtergrond van de modellen als over de huidige natuurwaarden.

De wandeling is ongeveer 3,3 kilometer lang, in te korten tot 1,8 kilometer. Je start bij Paviljoen Het ProefLab// en volgt de paarse pijlen. De route loopt over verharde paden en is goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Huisregels

Praktisch

De route

 Startpunt

1Paviljoen Het ProefLab //

In het paviljoen is het informatiepunt van Natuurmonumenten en restaurant Het ProefLab// gevestigd. Het paviljoen bevindt zich naast het kunstwerk Deltawerk//. Het is een prachtige locatie voor een lunch of heerlijk kopje koffie, voor of na een mooie tocht door het Waterloopbos.

Paviljoen Het Proeflab
Paviljoen Het ProefLab //

2Deltawerk //

Eind jaren zeventig is de Deltagoot gebouwd voor onderzoek ten behoeve van de stormvloedkering in de Oosterschelde. Als ode aan de honderden waterloopkundige onderzoeken die in het Waterloopbos zijn uitgevoerd, hebben ruimtelijke kunstenaars RAAAF en Atelier de Lyon de Deltagoot omgevormd tot het kunstwerk Deltawerk//.

Kunstwerk Deltawerk //
Deltawerk //

3IJmuiden

Op deze plek is in 1956 onderzoek gedaan voor de haven van IJmuiden. Na de tweede wereldoorlog werden de schepen steeds groter en daarmee de havendammen van de haven van IJmuiden te kort. Hier is onderzocht hoe de havendammen en -hoofden vormgegeven moesten, zodat de grote schepen op een veilige en rustige manier de haven binnen konden varen. 

Waterloopkundig model
IJmuiden

4Bos vol leven

Stromend water in het bos trekt allerlei dieren en planten aan. Libellen voelen zich bijvoorbeeld helemaal thuis in de waterloopkundige modellen, omdat zij hun eerste levensfase in het water doorbrengen. Hoor je ook de vogels? De ijsvogel is een vaste bewoner van het Waterloopbos. Deze vogel zit vaak verborgen in de bosrand en doet van daaruit aanvallen op de vissen in het water. In de herfst is het Waterloopbos een echt paddenstoelen paradijs. Dat ruik je ook!

Voor de verkorte route (1,8 km): ga rechtsaf via de Deltaweg. Aan het einde hiervan ga je rechtsaf en kom je weer op de paarse route. 

Platbuik libel
Bos vol leven

5Kusterosie in Deense haven

De ingenieurs van het Waterloopkundig Laboratorium onderzochten hier hoe men moest omgaan met kustafslag, ten behoeve van de Deense vissersplaats Thyborøn. Hiervoor was nabootsing van eb en vloed nodig. 

6Willemstunnel Rotterdam

De vraagstelling bij dit model was: Is de aanleg van de Willemstunnel (spoorwegtunnel) in de Rotterdamse Waterweg mogelijk in combinatie met de scheepvaartroute. 

Je komt bij een rolstoeltoegankelijke picknickplek. Onderweg naar het volgende model kom je nog een zitbank tegen.

7Bangkok

Voor het onderzoek naar het ontwerp van de Haven van Bangkok was zout water nodig. Om dit te maken is hier een reusachtige zoutwatersilo aangelegd. Zo konden de zoet- en zoutwaterstromen worden onderzocht. Tegenwoordig is de silo (het heuveltje links van het model) in gebruik als een overwinteringsverblijf voor vleermuizen. 

Ga terug naar het hoofdpad en sla rechtsaf. Iets verderop kom je een toegankelijke picknickplaats tegen. Vervolg de route (paarse pijlen) terug naar Paviljoen Het ProefLab//, het eindpunt van deze route.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.