Ga direct naar inhoud

Wat is dit?

Hij dook deze maand veelvuldig op, deze liefhebber van vochtig weer die bijna altijd in de buurt van bomen staat. Maar wat is het?

vliegenzwam

Het is zonder meer de meest gefotografeerde paddenstoelen van ons land. Dit keer van onderaf, terwijl de zon zijn hoed beschijnt. Het is de welbekende vliegenzwam. Kleurrijk icoon van onze herfst.

Net als andere paddenstoelen is een vliegenzwam het vruchtlichaam van een schimmel. Ooit ontstaan uit sporen van een voorganger. De sporen ontwikkelen zich in de bodem tot schimmeldraden. Er zijn mannelijke en vrouwelijke schimmels. Als die samenkomen, vormt zich een nieuwe paddenstoel. Eerst als bolletje waar een beschermend vlies omheen zit.

Zodra het bolletje boven de grond komt, wordt het ook wel duivelsei genoemd. Vroeger was het een onverklaarbaar verschijnsel. Dus moest het wel van de duivel zijn. Het bolletje breekt op gegeven moment open. De restanten van het vlies vormen witte stippen op de hoed en een kraag om de steel. De hoed begint bolvormig, maar spreidt zich langzaam uit; de koning der paddenstoelen in vol ornaat.

naaktslak op vliegenzwam

In de loop van de herfst takelt de paddenstoel af. De hoed is gewild bij naaktslakken, die bestand zijn tegen het gif van de vliegenzwam. De sporen – soms wel twee miljard – laten los en de wind neemt ze mee. Als ze landen, begint de cyclus opnieuw.

Zelf paddenstoelen zien? Bekijk onze mooiste paddenstoelenroutes.