Ga direct naar inhoud

Fototips: Zo maak je de perfecte herfstfoto

De herfst is een prachtig seizoen voor natuurfotografen. In tegenstelling tot de zomer met het keiharde zonlicht, ontstaan in de herfst juist veel kansen om bij zacht licht te fotograferen. Als bonus krijg je daar ook nog eens al die prachtige herfstkleuren bij cadeau.

Natuurfotografie tip herfstfoto

Herfst is het seizoen van de details. Denk bijvoorbeeld aan kleurrijke bladeren. Op deze foto is goed te zien hoe mooi de vroege ochtend en de dauw die er dan nog is, kan werken. Tip: neem een vuilniszak mee om op te zitten als je ‘laag bij de grond’ fotografeert.

Dauwdruppels

Vroeg opstaan loont. Dan vind je nog dauwdruppels op macro-onderwerpen, zoals deze waterjuffer of het web van een spin. En heb je kans op grondmist of nevel die landschappen mysterieus maken.

Waterjuffer fotografie
spin

Herfstbos in beeld

Een landschapsbeeld van een bos wordt al gauw chaotisch door de vele stammen, takken, en bladeren. Een goede compositie is hier extra belangrijk. Zoom daarom in op een onderwerp dat wél rust oplevert in het beeld. Of zoek het in structuren en patronen zoals een rij bomen, een bijzondere boom, een wandelaar of een bijzondere lichtval op een open plek.

Bos fotografie herfst

Zonneharp

Deze foto laat een zonneharp zien; lichtstralen van de zon die zichtbaar worden als licht- en schaduwbanen in vochtige lucht. En in deze foto maakt een fietser het beeld natuurlijk af! Om een zonneharp goed zichtbaar te maken fotografeer je met tegenlicht, dus naar de zon toe! Maar wél met de zon nét achter een tak of stam.

zonneharp

Compositie

Rob Rokven maakte deze foto van een ven in Oisterwijk. Veel elementen van een perfecte herfstfoto zitten hier in. Herfstkleuren, zacht licht én grondmist. En dan ook nog een prachtige compositie.

oisterwijkse vennen

Doe mee met Foto van de Maand

Ga je er regelmatig op uit om natuurfoto’s te maken? Doe dan mee aan onze fotowedstrijd, Foto van de Maand. De winnaar krijgt een uitvergrote print van de ingezonden foto.

Stuur hier je foto in

Meer voor natuurfotografen

De mooiste plekken voor natuurfotografie

Fotografieworkshops

10 soorten paddenstoelen in het bos herkennen