Ga direct naar inhoud

Fototips: Fotograferen van paddenstoelen

In de herfst vormen paddenstoelen een geliefd onderwerp van veel natuurfotografen. De variatie aan soorten is eindeloos. Direct langs paden, in bermen, valt al veel te beleven. Met onderstaande tips ga je gegarandeerd beter kijken. En wie beter kijkt kan ook betere foto's maken. Geniet ervan zolang het nog kan.

Paardenhaartaailing

Transparantie en achtergrond

Een groep porseleinzwammen groeit vaak op beuken die langs een pad staan. In dit geval kijk je niet naar de grond maar juist omhoog. Ze groeien vaak meters hoog. Daardoor is het mogelijk goed gebruik te maken van licht dat door het beukenblad schijnt. Hierdoor ontstaat een mooi onscherp achtergrondeffect dat fotografen wel 'Bokeh' noemen. Door dat tegenlicht komt ook de transparantie van de hoed fraai uit. Zo'n foto maak je door goed naar het onderwerp te kijken. Let ook op de verdeling van grote en kleien paddenstoelen in een schuine lijn door het beeld en de ruimte die de fotograaf gereserveerd heeft voor de stam op de voorgrond en de onscherpte in de achtergrond. 

Porseleinzwam

Laag standpunt

Door het lage standpunt krijg je zo’n mooie onscherpe achtergrond. Helemaal mooi dat er nog een extra rodekoolzwam in die achtergrond is, die zorgt voor herhaling van het onderwerp. Het is wel handig om een zeil of oud kleed bij je te hebben, zodat je iets comfortabeler op de bosbodem kan knielen of liggen zonder helemaal nat te worden. Ook een camera met een kantelbaar scherm of een hoekzoeker kan hierbij helpen. 

Rodekoolzwam

Paddenstoelen routeboekje

Gelijk op pad met je camera? Vraag de Top 10 met de mooiste routes met paddenstoelen nu gratis aan en ontvang het direct per email.

Vraag het paddenstoelen routeboekje aan

Paddenstoelenroutes

Bijzondere paddenstoelen

Die rode met witte stippen is heel fotogeniek natuurlijk, maar het nadeel is dat we die nu wel kennen zo langzaamaan. Ga eens op zoek naar bijzondere, onopvallende maar originele onderwerpen, zoals dit troskalknetje. In Nederland groeien duizenden (!) soorten paddenstoelen maar er zijn er maar een paar die iedereen elke keer weer fotografeert. 

Troskalknetje

In het landschap

Fotografeer ook eens paddenstoelen in hun omgeving, zoals deze grote parasolzwam. Daarbij zijn een laag standpunt en een groothoeklens heel belangrijk. Dit soort foto’s zijn goed te maken met een mobiele telefoon. Let er wel goed op dat je belicht op het hoofdonderwerp en niet op de lucht, want dan wordt datgene waar het om gaat weer veel te donker natuurlijk. 

Grote Parasolzwam

Doe mee met Foto van de Maand

Ga je er regelmatig op uit om natuurfoto’s te maken? Doe dan mee aan onze fotowedstrijd, Foto van de Maand. De winnaar krijgt een uitvergrote print van de ingezonden foto.

Stuur hier je foto in

Meer voor natuurfotografen

De mooiste plekken voor natuurfotografie

Fotografieworkshops

10 soorten paddenstoelen in het bos herkennen