Ga direct naar inhoud

Bonte wei terug bij de Vechtplassen

In het Vechtplassengebied gaat Natuurmonumenten eentonige graslanden veranderen in weilanden vol bloemen, vlinders en vogels.

Bonte weide

De levendige, bontgekleurde weilanden zoals grondlegger van Natuurmonumenten Jac. P. Thijsse het beschreef in zijn Verkadealbum ‘De bonte wei’. 

Over een aantal jaar kan iedereen weer genieten van dotterbloemen, koekoeksbloemen en orchideeën en talloze soorten vlinders, vogels en andere dieren.

Zeldzame planten

Uiteindelijk komen ook kritische planten terug zoals echte koekoeksbloem, grote ratelaar, dotterbloem en rietorchis weer terug. Op sommige plekken is het zelfs mogelijk om echt bijzondere soorten terug te zien. Soorten die thuishoren in het zeer zeldzaam geworden blauwgrasland zoals blauwe knoop en Spaanse ruiter.

Meer vlinders

Met de terugkeer van dit soort planten volgen ook karakteristieke dieren. Bijvoorbeeld de zilveren maan en de bruine vuurvlinder, twee prachtige vlinders. Maar de graslanden vervullen een belangrijke rol voor heel veel soorten. Argusvlinders, icarusblauwtjes, moerassprinkhaan, vele soorten amfibieën en reptielen, en nog niet te spreken over de bijen en hommels.

De weilanden worden niet alleen kleurrijker maar er is ook meer levendigheid.

 

Meer informatie over dit project

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid