Ga direct naar inhoud
Nieuws

Voorkom sluipende verstening Bijzondere Landschappen

28 mei 2024 | Roos Kooiman

Noord-Holland kent 32 Bijzonder Provinciale Landschappen waarin het landschap beschermd is. De provincie heeft plannen om de regels te versoepelen door meer woningbouw in deze landschappen mogelijk te maken. Landschap Noord-Holland, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Natuurmonumenten maken zich grote zorgen over de effecten van deze sluipende verstening op het landschap. De natuurorganisaties roepen daarom Provinciale Staten op om het zorgvuldige ruimtelijk beleid niet overboord te gooien en wildgroei aan nieuwbouwwijkjes rond steden en dorpen te voorkomen.

Overhandiging

Deze oproep deden de natuurorganisaties op 27 mei door een kaart te overhandigen met hun pleidooi. Op de kaart staan de Bijzondere Provinciale Landschappen, de al geplande bouwlocaties in Noord-Holland en voorbeelden van ongewenste bouwontwikkelingen. Ook gedeputeerden Jelle Beemsterboer en Esther Rommel ontvingen de kaart.

Bijzondere Provinciale Landschappen (BPL) zijn unieke gebieden die levende monumenten vormen van onze geschiedenis, rust en schoonheid bieden aan de inwoners en leefgebied zijn van veel planten- en diersoorten. Bas Rüter, directeur Landschap Noord-Holland: “Het bouwen van woningen is belangrijk maar het versoepelen van de regels om meer in het BPL te kunnen bouwen is helemaal niet nodig. En al helemaal niet wenselijk. Er zijn in Noord-Holland voldoende ingeplande locaties voor nieuwe woningen beschikbaar. Zet daar als provincie vol op in. Uit onderzoek blijkt ook dat trage vergunningverlening of gebrek aan ambtenaren de bouw van woningen stagneren. Extra woningen toestaan in beschermd landschap lost de woningnood dus niet op. En daar komt bij dat op beperkte schaal, met maatwerk en goede argumenten woningbouw in het BPL al mogelijk is. Er is dus geen reden om de beschermde regels van het BPL als geheel vergaand af te zwakken”.

Overhandiging

Onnodige en ongewenste bouwlocaties

De natuurorganisaties hebben een kaart gemaakt waarin de 32 Bijzondere Landschappen, al beoogde bouwlocaties in de provincie en een aantal concrete voorbeelden van gebieden waar woningbouw ongewenst is. Lea van der Zee, gebiedsmanager in Noord-Holland van Natuurmonumenten: “Neem het voorbeeld in Callantsoog. Aan de rand van Callantsoog is er vanuit de gemeente Schagen al een tijd de wens om in de Uitlandse polder woningbouw toe te staan. Maar het gaat om een kleinschalig eeuwenoud landschap en grotendeels natuurgebied. De Ringsloot is nu nog een heldere grens tussen het dorp en het open landschap dat hier al meer dan 400 jaar ligt. Met nieuwe woningbouw komt daar een rommelige rafelrand voor terug”. Ook in Driehuizen, Ransdorp, Oostknollendam, De Purmer en Kortenhoef zien de natuurorganisaties onnodige en ongewenste mogelijke bouwlocaties die de bijzondere landschappen aantasten. En zo zijn er meer.

Regie door provincie

In hun pleidooi dringen de natuurorganisaties er ook op aan  dat de provincie de regie blijft houden over woningbouw binnen het BPL. Zo wordt voorkomen dat er door de hele provincie een wildgroei aan mini-wijkjes ontstaat die opgeteld zorgen voor sluipende verstening van onze provincie. En kan iedereen blijven genieten van de mooie ongerepte landschappen.

Bekijk de kaart met van Bijzonder Provinciale Landschappen en de bouwlocaties en lees de begeleidende brief aan Provinciale Staten van Noord-Holland.

 

Overhandiging Statenleden
Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter