Ga direct naar inhoud

De aanpak: wat gaan we doen?

Handen uit de mouwen en de schouders eronder. Eén ding is zeker: we doen het samen. Lokale boeren, grote ketenpartijen, (online) supermarkten en ondernemers. En samen met jou, de consument!

Werken in de moestuin

Een beweging, zichtbaar op het bord van duizenden Rotterdammers

‘Rotterdam de boer op!’ zien we als een beweging. In de eerste jaren leggen we hier het fundament voor. We starten nu met het op poten zetten van het project. Vanaf volgend jaar gaan we het project ten uitvoer brengen en in 2027 staat de beweging op eigen benen, is de natuur op het Rotterdams platteland tot bloei aan het komen en ziet het bord van duizenden Rotterdammers er anders uit. Gevuld met (h)eerlijk en lokaal geproduceerd voedsel.

Onze droom uitgelegd: Rotterdam de boer op!

Vier sporen

Door dit innovatieve project komt er samen met (online) supermarkten en lokale initiatieven meer aanbod van regionale en duurzame producten in Rotterdam. Ook gaan we met het Rotterdams Transitiefonds boeren ondersteunen die willen overstappen naar natuurinclusieve landbouw en we zorgen voor meer verbinding tussen stad en platteland door bijvoorbeeld het aanleggen van voedselbossen, en de komst van coöperatieve Herenboerderijen en educatieve belevenisboerderijen. We realiseren nieuwe ontwikkelingen, versterken bestaande initiatieven in de korte keten (kortere verbinding tussen boer en consument, zoals Rechtstreex) en helpen bij de transitie van bedrijven in de lange keten (zoals FrieslandCampina).

Concreet werken we aan 4 sporen:

  • Consument en keten: boodschappen doen met hart voor de natuur om de stad
  • Een sterkere verbinding tussen stad en platteland
  • Faciliteren van innovatieve boeren
  • Voortdurend monitoren en evalueren
Voedselbossen planten aan de noordrand van Rotterdam

Voedselbossen aan de rand van Rotterdam zorgen voor een sterkere verbinding stad / platteland

Droomfonds als vliegwiel

‘Rotterdam de boer op!’ wordt een meerjarenproject van 6 jaar. Met de bijdrage van 5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij kan het project nu een snelle start maken met de uitvoering. In de komende maanden gaan de samenwerkende partners zich onder meer inzetten om in samenwerking met private en publieke partijen tot een multiplier van dit bedrag te komen om ‘Rotterdam de boer op!’ verder uit te bouwen.

Ben jij een partij die een bijdrage kan en wil leveren? Laat het weten via [email protected].

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.