Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vaar mee naar de aalscholverkolonie of zoek ottersporen!

15 februari 2023

In deze tijd van het jaar is er van alles te beleven in De Wieden. Het is nu een drukte van belang in de oudste aalscholverkolonie van Nederland. Het broedseizoen van de aalscholvers is al weer begonnen. Een bezoek aan deze karakteristieke vogels, is een bijzondere natuurbelevenis. In de voorjaarsvakantie kun je ook op zoek naar ottersporen of de OERRR Verdronken dorp tocht doen.

aalscholvers foto Fred Prak

Broedende aalscholvers

Je kunt de broedende aalscholvers van heel dichtbij bekijken, doordat er een kijkscherm is gemaakt. In de bomen zie je de vogels nesten bouwen en broeden. Rondom zie je de vogels in hun kenmerkende houding hun vleugels drogen. De aalscholverkolonie is alleen met een bootje en een gids te bezoeken. Op 4 en 18 maart kun je mee. De natuurgids neemt je mee aan boord van een open boot, om in twintig minuten naar de observatiehut te varen. Daar kun je een minuut of twintig genieten van het kenmerkende gedrag van deze spectaculaire vogels. Vervolgens vaar je in 20 minuten weer terug. Opgave is noodzakelijk.  Klik hier voor meer info.

Op zoek naar ottersporen

Net als de aalscholvers eten ook otters graag een visje. We kunnen je de otters niet laten zien,  want die liggen overdag lekker te slapen in het riet. De sporen van otters zijn wel goed te vinden. Wil je die leren herkennen? Ga dan mee met een excursie waarin je op zoek gaat naar ottersporen. De otters zijn in 2002 in De Wieden uitgezet. Dat is nu ruim 20 jaar geleden en de otters hebben het erg naar hun zin in dit leefgebied! In Nationaal Park Weerribben-Wieden leven nu naar schatting ruim 100 otters. Tijdens deze excursie door het rietland bekijken we De Wieden door de ogen van de otter. Je leert van alles over dit grote zoogdier, dat van kop tot staart 1 -1,2 meter lang is. De gids vertelt over voedsel en gedrag van de otter. Je hoort over zijn bijzondere comeback en wat er nodig was voor de otters weer uitgezet konden worden. Kijkend door de ogen van de otter zie je in de rietkragen fijne slaapplaatsen en geschikte plekken om aan land te gaan. Ook de markering van territoria met spraints (otterpoep) laat zich goed herkennen. De excursie op 1 maart, in de voorjaarsvakantie, loopt over het drassige laarzenpad met trekpontjes. Voor wie meer wil weten over de otter en sporen van otters, is dit een leuke leerzame excursie. De otter zelf komt pas ’s avonds weer tevoorschijn. Opgave is noodzakelijk. Klik hier voor meer info.

OERRR in de voorjaarsvakantie

In de voorjaarsvakantie is er voor gezinnen ook een Verdronken dorp rugzak. Daarmee kun je tijdens de vakantieopeningstijden van Bezoekerscentrum De Wieden zelf op avontuur. Kom in de vakantie lekker samen het verdronken dorp weer opbouwen in de speelnatuur, spelletjes spelen uit die tijd, dieren spotten en van alles ontdekken. In de voorjaarsvakantie is Bezoekerscentrum De Wieden open op dinsdag tot en met zondag van 12 – 16 uur. Opgave voor de Verdronken dorp rugzak is niet nodig.