Ga direct naar inhoud

Fototips: Fotografie van het weer

Hollandse luchten, wolken, regenbogen, onweer, mist, regen en sneeuw; het weer biedt massa’s mogelijkheden voor mooie natuurfotografie. Zeker ook in de winter waar alles voorbij kan komen. Weerfotografie is een vorm van landschapsfotografie waarbij de nadruk ligt op het deel van het landschap bóven de horizon. Dat kunnen mooie wolken zijn, een regenboog, zon, maan, onweer, of neerslag in al zijn vormen. Er is heel veel mogelijk.

Weerfotografie

Probeer eens een nachtopname te maken van de sterrenhemel of van de maan. Hiervoor is een statief onontbeerlijk. Lange sluitertijden zorgen voor sterren die een lichtspoor achterlaten op de foto. Leuk is om ook de horizon bij het beeld te betrekken. Hieronder een heel bijzondere foto van de uitkijktoren op Marker Wadden. De combinatie van avond, zonsondergang, wolken en sterren is heel bijzonder. Normaal nooit in een beeld te vatten. hier zijn meerdere opnamen gecombineerd om dit effect te verkrijgen. Timeblending wordt dat wel genoemd; het mengen van tijd

Marker Wadden - uitkijktoren in de nacht
Sterren kijken
Maansverduistering en sterren

Overbelichten

Voor sneeuwfoto’s is het belangrijk om over te belichten ten opzichte van de camerameting. Anders krijgt de sneeuw een grijze kleur. Bij deze foto doe je dat door op de donkere delen van het beeld (riet, stam) te meten.

Sneeuwfoto

Weersveranderingen in beeld

De meest spectaculaire weerfoto’s maak je op het moment van een weersverandering. De zon schijnt, maar er komt een dreigende lucht aan. Als er ook een regenboog te zien is, is het zaak om precies het juiste moment pakken.

Paard op de Posbank

Horizon

Breng altijd een stukje van het land, de bebouwing, een weg of een rij bomen in beeld, zodat de kijker zich kan oriënteren. Zo ontstaat een voorgrond waarachter / waarboven zich het weer manifesteert.

Landschap met regenboog

Doe mee met Foto van de Maand

Ga je er regelmatig op uit om natuurfoto’s te maken? Doe dan mee aan onze fotowedstrijd, Foto van de Maand. De winnaar krijgt een uitvergrote print van de ingezonden foto.

Stuur hier je foto in

Meer voor natuurfotografen

De mooiste plekken voor natuurfotografie

Fotografieworkshops