Ga direct naar inhoud

Fototips: Zo fotografeer je bijzondere details in de winter.

Bij winterfotografie denken veel mensen vooral aan verstilde sneeuwlandschappen. Maar dit is ook een uitgelezen seizoen om op zoek te gaan naar spannende details in de natuur.

Blauwe reiger in de winter

Een prachtig voorbeeld van een verrassend winters detail. Dat noem ik nog eens oog voor detail. Wie goed kijkt vind soms de verrassendste onderwerpen voor foto's in de winter. 

Oog in het ijs

Gewone vogels in de tuin kunnen bijzonder beeld opleveren, zoals deze van een Turkse tortel op een takje met bessen van de Gelderse roos. Het raam met zicht op een tuin is je beste schuilhut. Probeer jezelf wel minder zichtbaar te maken door het licht binnen niet aan te doen en zo min mogelijk te bewegen. Een telelens helpt. 

Turkse tortel

Probeer ook eens ongewone details te vinden die niemand ziet. Springstaarten leven overal waar halfverteerde bladeren op de bodem liggen. Hier heeft de fotograaf deze kleine beestjes slim met tegenlicht door een blad gefotografeerd waardoor de contrasten lekker groot worden.

Springstaarten

Herfst en winter in een bos zorgen vaak voor uitdagende omstandigheden. Het licht is beperkt. In deze foto zijn de paddenstoelen van onderen bijgelicht met behulp van een (zak)lampje. Creatief omgaan met de mogelijkheden die er zijn kan helpen om bijzondere beelden te maken. 

Paddenstoelen met kunstlicht

Doe mee met Foto van de Maand

Ga je er regelmatig op uit om natuurfoto’s te maken? Doe dan mee aan onze fotowedstrijd, Foto van de Maand. De winnaar krijgt een uitvergrote print van de ingezonden foto.

Stuur hier je foto in

Meer voor natuurfotografen

De mooiste plekken voor natuurfotografie

Fotografieworkshops