Ga direct naar inhoud

Fototips: natuurfotografie in de zomer

Wil jij tijdens de zomer of op vakantie ook prachtige landschaps- of natuurfoto's maken? Dan geven we je hier tips hoe je dat het beste kan doen. Fotograferen in de zomer is een uitdaging. De zon is vaak fel en de schaduwen heel donker. Het licht is dus hard en de contrasten zijn groot. Toch kun je met de juiste camera-instelling, een goed standpunten en de juiste compositie zelfs midden op de dag mooie zomerfoto’s maken.

Zomerse heide op de posbank

Achtergrond in het licht

Om een foto in de zomer midden op de dag te maken en tóch geen hele grote contrasten te krijgen let je erop dat de achtergrond ook zon krijgt waardoor het geen ‘zwart gat’ wordt. Bij onderstaande foto staat de zon tevens linksachter het onderwerp waardoor er sprake is van half tegenlicht. Hierdoor komt de Grote karekiet en het riet mooi los van de achtergrond.

Grote karekiet

Donkere wolken

Felle regenwolken vlak voor of na de zon kunnen het meest uitgebleekte zomerlandschap opeens in een magisch licht zetten.

Donkere wolken

Insecten in beeld

De zomer is hét seizoen om macrofoto’s van insecten te maken. Het miegelt van die beestjes. Begin dicht bij huis, in je eigen tuin. Je kunt soorten op naam proberen te brengen door je foto te uploaden naar de app ObsIdentify. Dit zijn klokjesdikpootbijen in kaasjeskruid.

Klokjesdikpootbijen

Door tijdens het gouden uur (vlak na zonsopgang of vlak voor zonsondergang) te fotograferen maak je gebruik van zachter licht. Gebruik je dan ook nog tegenlicht dan kan dat een mooie zomersfeer geven.

Zomers bloemrijk hooiland

Doe mee met Foto van de Maand

Ga je er regelmatig op uit om natuurfoto’s te maken? Doe dan mee aan onze fotowedstrijd, Foto van de Maand. De winnaar krijgt een uitvergrote print van de ingezonden foto.

Stuur hier je foto in

Meer voor natuurfotografen

De mooiste plekken voor natuurfotografie

Fotografieworkshops