Ga direct naar inhoud

Fototips: Landschapsfotografie in de zomer

De zomer is een prima seizoen voor landschapsfoto’s. Zeker op vakantie. Goede landschapsfoto’s zijn minder eenvoudig gemaakt dan je denkt. Maar met onze tips gaat het ook jou lukken. Mooi licht is heel belangrijk, zeker in de zomer. Vaak zijn de momenten dat de zon laag staat en de schaduwen mooi lang de beste momenten. Denk daarnaast aan andere weersomstandigheden als de combinatie van donkere wolken en zon, blauwe lucht met mooie wolken.

Kattenstaart bij zonsondergang

Voorgrond

Een interessante voorgrond kan een landschapsbeeld sterker maken. In dit beeld is de boom links en het bosje rechts een soort van lijst voor datgene wat er op de achtergrond te zien is. Het licht van het lage zonnetje zorgt niet alleen voor mooie zachte kleuren in lucht en landschap, maar ook nog eens voor geweldig licht op de bloemen in de voorgrond. 

Zonsondergang en koolzaad

Statief en beweging

Een statief kan heel erg helpen om je compositie perfect te krijgen. Ook voorkom je hiermee bewegingsonscherpte. Je kunt een statief echter ook gebruiken om de illusie van beweging wél in je onderwerp te brengen. op onderstaande foto zorgt een camera op statief én gebruik van een lange sluitertijd voor de ‘melkachtige’ beweging in het wateroppervlak. Let ook op de voorgrond van basaltblokken die al iets vertellen van het verhaal van dit stadje (Urk).

Urk aan het IJsselmeer

Gebruik een telelens

Door in te zoomen kun je soms nét dat interessante onderdeel van een landschap mooi inkaderen, bijvoorbeeld een hert in de mist op de heide.

Edelhert in de mist

Maak gebruik van leidende lijnen

Het water op deze foto zorgt ervoor dat het oog van de kijker onder de prachtige kromme stammen van de bomen wordt geleid naar het lichtste deel van de foto.

Loofbos en kromme stammen

Doe mee met Foto van de Maand

Ga je er regelmatig op uit om natuurfoto’s te maken? Doe dan mee aan onze fotowedstrijd, Foto van de Maand. De winnaar krijgt een uitvergrote print van de ingezonden foto.

Stuur hier je foto in

Meer voor natuurfotografen

De mooiste plekken voor natuurfotografie

Fotografieworkshops

10 soorten paddenstoelen in het bos herkennen