natuurgebied

Noordoostpolder

Over de Noordoostpolder

Kom genieten van de prachtige natuur in de Noordoostpolder! Waar begin 20e eeuw nog Zuiderzee was, vind je nu dichte bossen, afgewisseld met bloemrijke graslanden en het open water van de randmeren.

Wandelen in weelderige bossen

De dikke bomen van het Voorsterbos geven je het idee dat je door een eeuwenoud bos loopt, terwijl het in 2006 aangeplante Wendelbos nog volop in ontwikkeling is. In het aangrenzende Waterloopbos liggen ruim dertig waterloopkundige proefmodellen verscholen. Hier ligt ook het Bezoekerscentrum Waterloopbos met een geweldige waterspeelplek voor kinderen. Met wandelpaden en bruggetjes kun je lange tochten maken door deze bossen, samen zo'n 900 hectare natuur. Of geniet juist van de rust op natuurkampeerterrein De Stiente, midden in het Voorsterbos.

Beuk (Fagus sylvatica) - Voorsterbos, Waterloopbos, voormalig Waterloopkundig Laboratorium, Kraggenburg, Noordoostpolder, Flevoland, Nederland, EuropaFotograaf: Geurt BesselinkBron: Natuurmonumenten

Fotograaf: Geurt BesselinkGenieten van bloemrijke graslanden

Tussen deze bossen liggen de natte graslanden van het Kraggenburgerveld en het Kadoelerveld. Naast de grote grazers (Schotse Hooglanders) vind je hier onder meer amfibieën, libellen en vlinders. Ook bijzondere planten zoals geelhartje, rietorchis en kale jonker voelen zich thuis op deze graslanden. Geniet in het voorjaar of tijdens een zomerse wandeling van de bloemenpracht!

Uitkijken over randmeren

Het Zwarte Meer en Kadoelermeer zijn ontstaan bij de inpoldering van de Noordoostpolder. Op de oevers van het Zwarte Meer, de Grote Buitenlanden genaamd, groeit de zeldzame kievitsbloem. In het meer ligt Vogeleiland, een uniek vogelparadijs. Het eiland is alleen te bezoeken tijdens onze excursies, maar er is ook een uitkijkpunt in de Zwarte Hoek waar je goed vogels kunt spotten. Een ander mooi uitkijkpunt is de Ramspoltoren bij Ens.

Beleef de Noordoostpolder

Kom van de prachtige natuur in de Noordoostpolder genieten! Maak een wandeling door het Voorsterbos, bewonder de unieke waterloopkundige modellen in het Waterloopbos, vaar mee naar Vogeleiland in het Zwarte Meer of geniet van de rust op natuurcamping De Stiente. Het Bezoekerscentrum Waterloopbos is het ideale startpunt voor een bezoek aan de Noordoostpolder. Hier vind je informatie over de natuurgebieden en routes.

Wat mag je niet missen?

word nu lid