Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Ankeveense Plassen

Ankeveense Plassen

Doolhof van petgaten en legakkers

Wandelend over de Dammerkade en het Bergse pad kun je het goed zien: de Ankeveense Plassen zijn een doolhof van petgaten en legakkers. Een wirwar van eilandjes, smalle slootjes en open water. Een mooie manier om de Ankeveense Plassen te ervaren is om op een bankje langs de Dammerkade uit te kijken op dit bijzondere landschap. Terwijl je ondertussen luistert naar het karakteristieke gezang van de snor en de kleine karekiet. En wie weet hoor je het hoempen van de roerdomp!

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Ankeveense Plassen
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  De Ankeveense Plassen maken onderdeel uit van de Vechtplassen. Het veenlandschap met plassen, smalle slootjes en stroken land is ontstaan door het afgraven van veen. Wandel of fiets over smalle paden en dijkjes dwars door het gebied. Aan weerszijden heb je weids uitzicht op de plassen. Of vaar mee met de boswachter en geniet van bijzondere planten in het schone water en vele vogelsoorten.

  Ankeveense Plassen

  Planten en dieren

  In het voorjaar broeden in de Ankeveense Plassen veel water- en moerasvogels. Bijvoorbeeld de kleine karekiet, grauwe gans en rietzanger. Ook zeldzamere vogelsoorten komen voor, zoals zwarte stern en waterral. Natuurmonumenten helpt de sterns door nestvlotjes in het water te leggen. In het kraakheldere water groeien bijzondere waterplanten als groot nimfkruid, blaasjeskruid en drijvend fonteinkruid.

   

  Ankeveense Plassen

  Plassen groeien dicht

  In de loop van de tijd groeien de ondiepe plassen langzaam weer dicht. Dit proces van 'verlanding' is op zich een natuurlijk proces. Door de grote hoeveelheid fosfaat en verdroging gaat dit proces echter veel sneller dan normaal. En bovendien komen sommige stadia zoals het zeldzame trilveen niet tot ontwikkeling. Juist in deze jonge ontwikkelingsstadia leven veel soorten planten en dieren.

   

  Ankeveense Plassen

  Natuurpassage Ankeveense Plassen - Naardermeer

  Tussen de Ankeveense Plassen en het Naardermeer ligt de grootste natte natuurpassage van Nederland. Heel belangrijk voor o.a. ree, hermelijn en heikikker. De drukke provinciale weg N236 was altijd een onneembare barrière voor deze dieren. Nu kunnen ze veilig ‘oversteken’. De natuurpassage ligt onder de weg. Ook is er een extra fietspad met een houten fietsbrug over de ’s-Gravelandse vaart. Lees meer

  Varen op de plassen

  In de zomermaanden kun je op de Ankeveense Plassen varen met de boswachter. De excursieboot vaart door smalle slootjes en over plassen. Reserveer een vaartocht op de Ankeveense Plassen

  Wil je een bijzonder bedrijfsuitje, familiedag of verjaardagsfeest organiseren? Reserveer dan een besloten vaarexcursie op maat. Neem contact op met de boswachter van de Vechtplassen via telefoonnummer 06 - 542 95 204.

  Fietsen rond de plassen

  Vanaf Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek is een fietsroute uitgezet van circa 28 kilometer rond de Vechtplassen. Volg de bordjes van het fietsknooppuntennetwerk en je fietst op smalle fietspaden dwars door de Ankeveense Plassen, Loenderveensche Plas en de Wijde Blik. Ga naar de routebeschrijving

  Wandelen bij de plassen

  • Vrij wandelen op wegen en paden.
  • Door het gebied lopen historische wandelpaden met aan weerszijden uitzicht op de Ankeveense Plassen. Over deze paden loopt een schitterende wandelroute van 6 kilometer. Je wandelt vanuit Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek over de Stichtse Kade, Dammerkade, Googpad en Bergse Pad. Ga naar de routebeschrijving

  Schaatsen op de plassen

  Doordat de Ankeveense Plassen een prima waterkwaliteit hebben, ligt er snel prachtig, zwart doorzichtig natuurijs. De eerste kortebaanwedstrijden worden vaak in Ankeveen verreden. Ook voor toertochten en marathonafstanden lenen de plassen zich prima, mits het ijs voldoende dik is.

  Kijk voor schaatsnieuws op www.ankeveenseijsclub.nl

  Varen door de Ankeveense Plassen

  Wil je de Ankeveense Plassen vanaf het water ervaren? Dwaal dan samen met onze vaargids door dit doolhof aan legakkers en petgaten.

  Vaarexcursies door de Ankeveense Plassen

  Wandelen over de Dammerkade en het Bergse Pad

  De wandelroute Ankeveense Plassen leidt je langs de mooiste plekjes van dit natuurgebied. Geniet van de vergezichten over de plas, hoor het ritselen van het wuivend riet of de roep van de kleine karekiet.

  Wandelroute Ankeveense Plassen
  Ankeveense Plassen

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute Ankeveense Plassen

  Maak een prachtige rondwandeling van ongeveer 11 km door een zeer Hollands landschap. Geniet van het waterrijke gebied en kom vogels spotten.

  • 11.27 km
 • Fietsen

  Rondje Spiegelplas, bij Hilversum

  Kom genieten van kristalhelder water, fraai begroeide oevers en schilderachtige vergezichten rondom de Spiegel- en Blijkpolderplas.

  • 10 km
 • Ankeveense Plassen

  Agenda

  Varen en stil genieten op de Ankeveense Plassen
  za 25 jul
  Varen

  Varen en stil genieten op de Ankeveense Plassen

  Ga met de boswachter mee op een boottocht door het heldere water van de Ankeveense plassen. Een prachtige manier om dit doolhof van smalle slootjes, eilandjes en weidse plassen vol bijzondere planten en dieren te ontdekken!

  Varen en stil genieten op de Ankeveense Plassen
  za 08 aug
  Varen

  Varen en stil genieten op de Ankeveense Plassen

  Ga met de boswachter mee op een boottocht door het heldere water van de Ankeveense plassen. Een prachtige manier om dit doolhof van smalle slootjes, eilandjes en weidse plassen vol bijzondere planten en dieren te ontdekken!

  Ankeveense plassen
  za 22 aug
  Varen

  Avondschemer vaartocht Ankeveense plassen

  Beleef een zonsondergang op de Ankeveense Plassen! Vaar met de boswachter in de schemering over het stille heldere water en ervaar hoe de natuur zich voorbereid op de nacht.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Extra informatie

  Ankeveense Plassen

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo