Natuurgebied

Ankeveense Plassen

  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Ankeveense Plassen

Doolhof van petgaten en legakkers

Wandelend over de Dammerkade en het Bergse pad kun je het goed zien: de Ankeveense Plassen zijn een doolhof van petgaten en legakkers. Een wirwar van eilandjes, smalle slootjes en open water. Een mooie manier om de Ankeveense Plassen te ervaren is om op een bankje langs de Dammerkade uit te kijken op dit bijzondere landschap. Terwijl je ondertussen luistert naar het karakteristieke gezang van de snor en de kleine karekiet. En wie weet hoor je het hoempen van de roerdomp!

Hans
Hans Boekhoff

Boswachter van dit gebied

Meer over Ankeveense Plassen
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Doolhof van petgaten, legakkers en weidse plassen

  Het doolhof van petgaten, legakkers en weidse plassen is een tastbare herinnering uit de tijd van de turfwinning. Ook in Ankeveen werd veen gewonnen om te gebruiken als brandstof. Met schop of baggerbeugel werd het veen weggehaald uit de petgaten en te drogen gelegd op smalle stroken land. Deze stroken noemen we legakkers. Door golfslag gingen veel van de smalle legakkers verloren en zo ontstonden de grote plassen. Wandelend door het gebied of tijdens een vaarexcursie kun je de wirwar van eilandjes, smalle slootjes, moerasbos en plassen écht beleven. 

  De Ankeveense Plassen is een rustgebied voor veel riet-, water- en moerasvogels. Daarom is het niet mogelijk om hier te varen met kano, sup of roeiboot. Uiteraard is gemotoriseerd vaarverkeer ook verboden.

   

  Het Hollandse landschap van Ankeveen

  Omgekeerde waterwereld

  Land wordt water en water wordt land in de Ankeveense Plassen. Dat geldt niet alleen voor deze plassen maar voor bijna alle natuurgebieden in de Vechtplassen. Door de turfwinning is land namelijk water geworden, maar op sommige plekken is water óók weer veranderd in land. Dit proces noemen we verlanding. In de petgaten beginnen dan veel waterplanten te groeien. Zoveel dat de planten een dikke drijvende mat gaan vormen: een drijftil. Naarmate de mat dikker wordt, zie je ook struikjes en zelf bomen verschijnen. En zo ontstaan er trilvenen, die langzaam overgaan in veenmosrietlanden en nog later in moerasbos. Verlanding draagt enorm bij aan de biodiversiteit in dit gebied: elk stadium van deze verlanding trekt namelijk weer andere planten en dieren aan.

   

  Verlanding

  Thuis voor bijzondere planten en dieren

  In de Ankeveens Plassen voelen veel bijzondere planten en dieren zich thuis. In het kraakheldere water groeien waterplanten als groot nimfkruid, blaasjeskruid en drijvend fonteinkruid. Dat komt zo: omdat dit laagveenlandschap naast de Utrechtse Heuvelrug ligt, stroomt grondwater naar de lager gelegen Ankeveense Plassen. Dit voedselarme en mineraalrijke grondwater komt onder druk aan de oppervlakte uit de bodem en noemen we kwelwater. Sommige planten hebben dit kwelwater nodig om te kunnen groeien en bloeien.

  Dit rustige natuurgebied is een walhalla voor water-, riet- en moerasvogels. De schuwe purperreiger vindt hier genoeg beschutting en rust. In het riet kun je de snor, kleine karekiet en rietzanger horen zingen. En denk je het geluid van een speenvarken te horen, dan kan het heel goed dat er ergens -uit het zicht- een waterral langs het riet scharrelt.

   

  Kleine karekiet

  Beleef de Ankeveense Plassen?

  Wil je de oase van rust in de Ankeveense Plassen zelf ervaren?

  • Wandel dan de route Ankeveense Plassen. Deze wandelroute brengt je langs de mooiste plekjes in het gebied. Op verschillende plaatsen staat bankjes waarop je heerlijk kunt uitkijken op het water en de watervogels. Vergeet niet het verscholen rustplekje aan het Kromme Googpad, waar je -met de Spiegelplas in de rug- zicht hebt op de Ankeveense Plassen. 
  • Fiets de tocht rond de Vechtplassen (28 km)
  • Of vaar mee met onze vaargids over de Ankeveense Plassen. Of boek een groepsuitje via boswachter Niels Schouten, [email protected] of (06) 54 29 52 04.
  • Let op: zelf varen met kano, sup, roeiboot of gemotoriseerde boot is verboden.
  • Ligt er ijs? Kijk dan op www.ankeveenseijsclub.nl of er op de plassen tochten of wedstrijden worden georganiseerd. 

  Varen door de Ankeveense Plassen

  Wil je de Ankeveense Plassen vanaf het water ervaren? Dwaal dan samen met onze vaargids door dit doolhof aan legakkers en petgaten.

  Vaarexcursies door de Ankeveense Plassen

  Wandelen over de Dammerkade en het Bergse Pad

  De wandelroute Ankeveense Plassen leidt je langs de mooiste plekjes van dit natuurgebied. Geniet van de vergezichten over de plas, hoor het ritselen van het wuivend riet of de roep van de kleine karekiet.

  Wandelroute Ankeveense Plassen
 • Fietsen

  Fietsroute Vechtplassen vlak bij Hilversum

  Fiets langs plassen, slootjes en sappige graslanden! En stap eens af bij landhuis, kasteel of fort.

  • 28.63 km
 • Fietsen

  Fietsroute langs de allermooiste Vechtplassen

  Tussen de Vecht en de Utrechtse Heuvelrug ligt het gebied van de Vechtplassen. Het waterrijke laagveengebied is ruim 3.000 hectare groot en bestaat uit verschillende natuurgebieden die min of meer aan elkaar verbonden zijn.

  • 36 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Toegankelijkheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Ankeveense Plassen

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo