Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Bloemdijken van Zuid-Beveland

Bloemdijken in de Zak van Zuid-Beveland.

Welkom in Bloemdijken van Zuid-Beveland

In de Zak van Zuid-Beveland beheert Natuurmonumenten zo’n 80 kilometer bloemdijken. Geniet in het voorjaar van de bloeiende meidoorns. En beleef de zomerse geuren en kleuren van agrimoni, aardakker of wilde marjolein met de wandel- en fietsroute.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Bloemdijken van Zuid-Beveland
  • Nieuws
  • Routes
  • Agenda
  • Over het gebied

    Wilde marjolein

    Op de bloemdijken groeien bijna twintig bedreigde plantensoorten zoals de wollige distel, de ruige anjer en wilde marjolein. De bloemenrijkdom trekt vlinders aan zoals het oranje zandoogje, het icarusblauwtje en het koevinkje. Ook bijen, zweefvliegen, kevers en sprinkhanen zijn ’s zomers talrijk. De insecten zijn een lekkernij voor de steenuil en de torenvalk.

    placeholder

    De bloemrijke dijken zijn

    Nabij Nisse is een wandelroute door het natuurgebied van 4,5 kilometer uitgezet. Startpunt is de Schapenboerderij de De Schaapskooi aan de Nieuwkamerseweg. Veel bloemdijken zijn ook op de fietsroute te bezichtigen.

    Levende geschiedenis

    De Bloemdijken van Zuid-Beveland zijn dijken rond polders en voormalige getijdenkreken. Ze getuigen van de langdurige strijd tegen het water. Door opeenvolgende periodes van landwinning en overstromingen vormde zich een stelsel van binnendijken. Tussen de dijken herinneren welen (kolkgaten) aan oude doorbraken. Beleef deze Zeeuwse cultuurhistorie en ‘wandel door de geschiedenis’.

    Zeeuwse Melkschapen

    Natuurmonumenten zorgt voor behoud en ontwikkeling van dit unieke cultuurlandschap. Onder andere door nieuwe aankopen van dijken of delen daarvan en onderhoud. Er wordt pas gemaaid als de bloemen hun zaden hebben verspreid en de vogels zijn uitgevlogen. Schapen van schapenboerderij de De Schaapskooi en koeien grazen op de bloemdijken en in de tussenliggende weiden. Ze zorgen voor variatie in de vegetatie.

    Bezoek de bloeitijd

    Een bezoek aan de bloemdijken van Zuid-Beveland kan op ieder moment van het jaar. Maar het is natuurlijk nog leuker om een wandeling te maken tijdens de bloeitijd. De verscheidenheid aan diverse plantensoorten maakt het gebied bijzonder. Met name de zuidzijde, de zonzijde, heeft een aantrekkingskracht op verschillende bloeiers. We zetten enkele soorten voor je op een rijtje met de grootste kans om ze in bloei te zien:

    - Gewone agrimonie (juni tot september)
    - Aardaker (juni, juli)
    - Wilde marjolein (juli tot september)
    - Wollige distel (juli en augustus)
    - Ruige anjer (juli en augustus)

    Bloemdijken van Zuid-Beveland

    De mooiste routes

  • Wandelen

    Wandelroute over de bloemdijken, vlakbij Goes

    Deze korte wandelroute over de bloemdijken van Zuid-Beveland laat je een wirwar van dijken, poelen en kreekresten zien. Ze getuigen van een langdurige strijd tegen het water!

    • 4.5 km
  • Fietsen

    Fietsroute langs bloemen, schapen en water in Zuid-Beveland

    Natuurmonumenten zorgt in Zuid-Beveland voor zo'n 80 kilometer bloemdijken, met bijna twintig bedreigde plantensoorten zoals de wollige distel, de ruige anjer en wilde marjolein. Daarlangs kun je prachtig fietsen.

    • 70.4 km
  • Bloemdijken van Zuid-Beveland

    Agenda

    Belevingspad Zwaakse Weel
    za 22 aug

    OERRR Tipikamp in de Zwaakse Weel

    Kom een hele dag mee op Tipikamp voor kinderen in de Zwaakse Weel! Hier zie, doe en leer je van alles in de natuur en mag je lekker ravotten.

    Kattendijkse Plaat
    zo 23 aug
    Wandelen

    Slikkentocht Kattendijkse Plaat - Oosterschelde

    Wandel samen met een gids over de bodem van de Oosterschelde en maak kennis met de vogelrijkdom van het grootste en natste nationale park van Nederland. Er zijn thema-excursies met de zonsopgang, een avondwandeling, zoeken naar bodemdieren en vogels kijken in de trekperiode.

    Vleermuis
    vr 28 aug

    Vleermuis excursie Zwaakse Weel

    Ga op zoek naar vleermuizen tijdens de Nacht van de Vleermuis op de Zwaakse Weel. De gids neemt je mee in het leven van de vleermuis en daarna gaan je met hem mee op pad.

    Bezoekersinformatie

    Bereikbaarheid

      Informatiecentrum naast Kamerse Kooi
    • Nieuwkamerseweg 3, 4451 NE Heinkenszand (ZL)
    • Je neemt vanaf de A58 Bergen op Zoom - Middelburg afrit 35 naar ’s-Gravenpolder. Je blijft de weg rond ’s-Gravenpolder volgen tot de afslag naar Nisse. Je neemt deze weg door Nisse naar Heinkenszand en volgt verder de borden naar de schaapskooi.

    Praktisch

    Extra informatie

    Bloemdijken van Zuid-Beveland

    Nieuws van de boswachter

    Direct naar

    logo