Natuurgebied

Hakenberg

Hakenberg

Welkom in Hakenberg

Wandel of fiets over het landgoed Hakenberg in het mooie Twente. Het pad voert langs bos, grasland, graanakkers en enkele boerderijen. In dit natuurgebied kun je uren dwalen door het karakteristieke Twentse landschap.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Hakenberg
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  De graslanden rond de boerderijen worden spaarzaam gemaaid en gehooid, zodat blauwe zegge en andere voedselarme soorten jaarlijks terugkeren. Op de akkers verbouwt Natuurmonumenten winterrogge, een oud cultuurgewas. Er vindt bewust geen chemische bestrijding plaats van akkerkruiden. Hierdoor groeien er volop akkerviooltjes en korenbloemen tussen het gewas.

  Park in landschapsstijl

  Bovenop een heuvel is in 1927 een houten villa gebouwd. Deze is nog altijd in particulier bezit. Achter het huis staat een enorme zoete kers. Rondom de villa ligt een park in landschapsstijl. Hier groeit de zeldzame grote Keverorchis.

   

  Graslanden Natuurmonumenten

  Rustgebied voor dieren in het bos

  De dieren in het bos zijn gebaat bij rust. Een deel van het bos is dan ook aangewezen als rustgebied. In het natuurgebied leven veel broedvogels als de grote bonte specht, roodborstje en winterkoninkje. Ook rode lijstsoorten als kerkuil, geelgors en patrijs komen in het natuurgebied voor.

   

  Wat kun je in het natuurgebied doen?

  • Wandel in het bos vrij over de wegen en paden
  • Honden mogen mee, maar wel aan de lijn
  • Maak een mooie fietstocht over de fietspaden door het bos
  • Ga voor meer informatie over de natuur in de regio naar VVV Denekamp
  • Voor excursies, bel: (035) 655 99 55

   

  Hoe is het natuurgebied Hakenberg te bereiken?

  Hakenberg vind je in de driehoek van Oldenzaal, De Lutte en Denekamp. Het natuurgebied ligt ten zuidoosten van de weg Oldenzaal-Denenkamp.

  Specht Natuurmonumenten
  Kamphuis Natuurmonumenten

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Hakenberg

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo