Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Soesterveen

  Soesterveen in het voorjaar

  Bijzonder stukje oernatuur

  Het Soesterveen. Een bijzonder stukje natuur aan de rand van Soest. Van wat ooit een uitgestrekt veengebied was, is dit het laatste restant hoogveen in de provincie Utrecht. In dit natte, veenachtige gebied leven zeldzame veenmossen, planten en bijzondere diersoorten. Zoals de kleine zonnedauw, snavelbies, veenmos, de levendbarende hagedis en de ringslang. Vanwege de kwetsbare natuur is dit natuurgebied niet toegankelijk.

  Stef van Helmondt
  Stef van Helmondt

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Soesterveen

  Over het gebied

  Soesterveen is een hoogveengebied met zeldzame veenplanten. Vanwege de kwetsbare natuur is dit natuurgebied ten westen van Amersfoort niet toegankelijk.

  Oerlandschap met unieke natuur

  Van oorsprong is Soesterveen een nat hoogveengebied. Door verdroging in de regio verdwijnt dit oerlandschap langzaam. Vrijwilligers van Natuurmonumenten houden het oprukkende bos in toom door met de hand jonge bomen en struiken te verwijderen. Daardoor vind je hier nog steeds zeldzame planten, zoals kleine zonnedauw, veenpluis, bruine en witte snavelbies en kleinste egelskop.

  Bekijk hier de toekomstvisie van Soesterveen en Op Hees

  Verbindingszone voor de natuur

  Soesterveen ligt tussen de natuurgebieden Coelhorst en Op Hees. Vanwege zijn strategische ligging is het natuurgebied eigendom van Natuurmonumenten. Als verbindingszone is Soesterveen nu onderdeel van het Nationale Natuur Netwerk, de levensader van Nederlandse natuurgebieden.

  In de buurt

  Niet ver van Soesterveen ligt natuurgebied Op Hees.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Soesterveen

  Nieuws

  Direct naar

  Soesterveen

  Wat wij hier doen

  Handen uit de mouwen in het Soesterveen

  In de herfst- en wintermaanden werkt een enthousiaste groep vrijwilligers uit de directe omgeving in het Soesterveen. Ze halen bijvoorbeeld jonge bomen weg uit het gebied. Zo verdroogt het natte heidegebied niet door de groei van nieuwe bomen, blijft het open en krijg de natuur de ruimte. Boompjes trekken kan fysiek zwaar werk zijn. Daarom letten we goed op elkaar en houden we op tijd pauze voor een kopje koffie of thee. Wil je ook een handje helpen en ben je niet bang voor spierpijn of natte voeten? Laat het ons weten en mail voor meer informatie naar [email protected].