Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Zuidkust van Schouwen

Zuidkust van Schouwen

Welkom in Zuidkust van Schouwen

Dit uitgestrekte natuurgebied aan de Oosterschelde ligt aan de zuidkant van het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Wandelen en fietsen langs de Oosterschelde betekent altijd uitwaaien met een weids uitzicht over water en land.

Paul Begijn
Paul Begijn

Boswachter van dit gebied

Meer over Zuidkust van Schouwen

Duik onder bij de Deltawagen

Luister naar verhalen van de Deltawachters, kijk door een telescoop naar zeehonden, haal je onderwaterbrevet of speel Onderwatermemory XL. De prachtige Deltawagen staat bij de Plompe Toren.

Activiteiten Deltawagen

Historie van de Plompe Toren

Tijdens deze wandeling geniet je van allerlei soorten vogels, zeehonden en beklim je de monumentale Plompe Toren met prachtige expositie. Met als beloning een 360-graden uitzicht over de Oosterschelde en inlagen!

Ga naar de route
filter plus
Zuidkust van Schouwen

De mooiste routes

 • Fietsen

  Fietsroute langs de vogelboulevard van Schouwen-Duiveland in Zeeland

  De wind in je haar, het weidse uitzicht over water en land en tientallen vogels in de lucht. Fietsend door Zeeland ervaar je pas ècht de ruige natuur van deze provincie.

  • 46 km
 • Fietsen

  Fietsroute om Slot Haamstede

  Fietsroute op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Door dorpjes als Ellemeet en Serooskerke, waar het zondags stil is op straat. Rondom Slot Haamstede is volop natuur.

  • 53.8 km
 • Over het gebied

  Dit uitgestrekte natuurgebied aan de Oosterschelde ligt aan de zuidkant van het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Wandelen en fietsen langs de Oosterschelde betekent altijd uitwaaien met een weids uitzicht over water en land.

  Hier gebeurt iets bijzonders. Natuur van vroeger krijgt hier weer volop de ruimte. De nieuwe, natte en zilte natuur is bestemd voor vogels en mensen. Een ruim groen landschap waar je kunt wandelen, fietsen, ‘vogelen’ en genieten.

  Tureluur

  Plan Tureluur

  De Zuidkust van Schouwen dankt haar bijzondere status aan een natuurontwikkelingsplan: Plan Tureluur uit 1991. De tureluur staat symbool voor de nieuwe natuur die hier afgelopen jaren is ontwikkeld. Deze vogel met oranje snavel en lange poten is hier het hele jaar door te zien.

  Uitwaaien aan de Oosterschelde

  Wandelen of fietsen langs de Oosterschelde betekent altijd uitwaaien met een weids uitzicht over water en land. Aan de Schouwse zuidkust ligt een uitgebreid netwerk aan fiets- en wandelpaden, rondom de inlagen en langs de Oosterschelde kust.

   

  De Plompe Toren aan de Zuidkust van Schouwen

  Bezoek de Plompe Toren

  Aan de rand van de Oosterschelde staat de Plompe Toren. Ooit hoorde de toren bij het welvarende dorpje Koudekerke. Door de oprukkende zee en het gevaar van een nieuwe stormvloed moesten de inwoners het dorp noodgedwongen verlaten en afbreken. Alleen de toren werd gespaard. In de toren is onlangs een nieuwe tentoonstelling geopend over het ecosysteem van de Oosterschelde en de cultuurhistorie van de toren en de inlagen. Vanaf de toren heb je ook een weids uitzicht over de Oosterschelde. Spot bruinvissen en zeehonden in het water of de vele vogels landinwaarts. Of loop langs de Oosterscheldedijk en bekijk de oude muraltmuren.

   Vogelparadijs

   De Zuidkust van Schouwen is één groot vogelparadijs. Niet alleen op de voedselrijke zandplaten en slikken komen duizenden kustvogels voor, ook landinwaarts in de inlagen zijn verschillende vogelsoorten te vinden. Bij laagwater zoeken ze eten op de slikken en platen in de Oosterschelde. Bij hoogwater vliegen ze landinwaarts om veilig achter de dijk te overtijen. Tienduizenden, soms honderdduizenden vogels zij aan zij. Het natuurgebied is onderdeel van Nationaal Park Oosterschelde en maakt deel uit van het Europese netwerk van natuurgebieden: Natura 2000.

   Schouwense Inlagen en Karrevelden

   Ga mee met de vrijwillige boswachters

   Natuurmonumenten houdt regelmatig georganiseerde activiteiten aan de Zuidkust van Schouwen. Proef zilte zaligheden, vaar mee naar de grootste zandplaat in de Oosterschelde of ga mee met de boswachter op zoek naar de bewoners van de zuidkkust.

   Bezoekersinformatie

   Praktisch

   Plompe Toren

   Koudekerkseweg 12, 4328 NP Burgh-Haamstede

   Restaurant De Heerenkeet

   Boogerdweg 1, 4321 SN Kerkwerve

   Restaurant De Schelphoek

   Serooskerkseweg 24, 4327 SE Serooskerke

   Restaurant 't Oliegeultje

   Havenplateau 1, 4328 NT Burgh-Haamstede

   Verkennen

   Gasthuisbevang, Uitkijkpunt Koekeloere

   Extra informatie

   Fietsen op toegewezen paden

   Direct naar

   Zuidkust van Schouwen

   Nieuws van de boswachter

   logo