Ga direct naar inhoud
Nieuws

Midden-Delfland, een roofvogelparadijs bij de stad

11 december 2015 | Natascha Hokke

Het is winter en dat betekent: roofvogels kijken! In Midden-Delfland heb je nu kans om indrukwekkende roofvogels zoals de sperwer, torenvalk, slechtvalk en buizerd te zien. Maar wist je dat je niet eens ver weg van huis hoeft om deze pijlsnelle jagers te zien? Sommigen leven verrassend dichtbij en kun je in jouw dagelijkse leven - tijdens je reis naar werk of in je achtertuin - tegenkomen.

Torenvalk

Muizenhapje

In de Vlietlanden, een natuurgebied in Midden-Delfland bij Rotterdam, vind je veel muizen. “Muizen zijn een feestmaaltje voor roofvogels zoals de torenvalk. Deze vogel is helemaal aangepast op zijn menu en eet alleen andere dieren wanneer er weinig muizen zijn. Biddend in de lucht kan hij de urinesporen van de muis traceren met zijn scherpe, goed ontwikkelde zicht”, vertelt boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten enthousiast.

De torenvalk zie je in natuurgebieden, maar ook langs de kant van de weg waar hij zoekt naar muizen in de berm. Ook buizerds kun je goed spotten vanaf de weg of vanuit de trein. “De buizerd zie je veel op paaltjes langs een weiland rusten. Deze roofvogel is vooral een aaseter. Doordat hij zo groot en grof gebouwd is, is hij niet erg wendbaar. Hij eet daarom soms gewonde konijnen.”

Menselijke bebouwing

Het neefje van de torenvalk, de slechtvalk, zie je ook vaak rondvliegen in natuurgebieden rondom de stad. “De slechtvalk broedt regelmatig in hoogspanningsmasten of fabrieksschoorstenen. Ze beschouwen gebouwen van de mens als rotslandschap.” De slechtvalk is het snelste dier op aarde en kan wel snelheden tot 260 km/uur halen! “Die kun je niet inhalen met de trein”, grapt boswachter Martijn.

Herken de vogels

Torenvalk

Torenvalk

Slechtvalk

Slechtvalk

Sperwer de Wieden

Sperwer

Buizerd

Buizerd

Grijze flits in de achtertuin

En wist je dat je de sperwer zelfs in je eigen tuin tegen kunt komen? “Sperwers houden van tuinvogeltjes. Het kan dus voorkomen dat je een grijze flits in je ooghoek ziet. Met zijn krachtige poten probeert hij een koolmees of zelfs turkse tortel te grijpen. Opvallend zijn de felgele ogen. Wat een krachtige beesten!”

Kom roofvogels kijken in Midden-Delfland

In de natuurgebieden van Natuurmonumenten kun je roofvogels zien. Wandel eens door het gebied en beklim een uitkijktoren voor extra goed uitzicht.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter