Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Familieroute Bergherbos

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Familieroute Bergherbos

Ontdek het heuvelachtige Bergherbos en verwonder je over de kleurrijke akkerranden vol graansoorten, korenbloemen en klaprozen. Uitrusten en genieten kan op de vele bankjes langs de route en bij Uitspanning ’t Peeske onder het genot van een hapje en drankje.

Door de halfverharde paden is deze route zeer geschikt voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's. De licht hellende route wordt gemarkeerd met lichtgroene pijltjes. Begin- en eindpunt Uitspanning ’t Peeske is toegankelijk voor rolstoelen. 

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Aanreisinformatie auto

Voer 7037 CH Beek in je navigatiesysteem in of neem de A12 (Utrecht-Arnhem-Emmerich). Ga bij afslag Beek de snelweg af. In dorpskern Beek bij rotonde rechtsaf. Voorbij kerk eerste links: Peeskesweg. Uitspanning ’t Peeske ligt na circa 500 m aan de rechterhand.

Aanreisinformatie openbaar vervoer

’t Peeske is per bus bereikbaar vanaf NS-station Doetinchem.

Praktisch

Extra informatie

Toegankelijkheid- De hele route is halfverhard
- Er zijn gehandicaptenparkeerplekken aanwezig bij Uitspanning 't Peeske.
- In de informatieruimte bij Uitspanning 't Peeske is een aangepast toilet, deze is buitenom bereikbaar
- Uitspanning 't Peeske is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel

De route

 Startpunt

1Stuwwallen en zwerfkei

De zwerfkei bij de ingang komt van ver. Tijdens de voorlaatste ijstijd (circa 200.000 jaar geleden) is hij door een gletsjer vanuit Scandinavië naar Nederland geschoven, waar hij na het smelten van het ijs achterbleef. De heuvels (stuwwallen) van het Montferland zijn ontstaan doordat het ijspakket massa’s land voor zich uit heeft geschoven.

Stuwwallen
Stuwwallen en zwerfkei

2’t Peeske en de waterbron

De naam ‘Peeske’ is een verbastering van het Latijnse pascuum, wat bron of vochtige plek betekent. De bron voedt de vijver die je hier ziet. Deze vijver, nu vol vissen en kikkers, werd ooit aangelegd als molenkolk, maar deed niet lang dienst. De wateraanvoer bleek te gering voor het aandrijven van de papiermolen. Ook heeft hier een badhuis gestaan voor nonnen en paters uit het klooster in Wehl. Waarvan het verhaal gaat dat ze er natuurlijk nooit tegelijkertijd waren. Het gebouw herbergt al vele jaren een uitspanning.

De route gaat vanaf hier door het bos. Tussen dit punt en punt 3 staat een bankje.

De naam Peeske
’t Peeske en de waterbron
De naam Peeske
’t Peeske en de waterbron

3Over bomen en het bos

Het Bergherbos is een afwisselend bos met loofbomen en naaldbomen. Het stuk bos met loofbomen als beuk en eik noemen we ook wel natuurlijk bos, omdat deze soorten hier van nature voorkomen. De andere stukken bos zijn vroeger geplant als productiebos. Productiebossen kun je herkennen aan bomen van dezelfde soorten naaldbomen in dezelfde leeftijd zoals Corsicaanse den, douglasspar, fijnspar en Japanse lariks. Natuurmonumenten maakt hier meer ruimte voor natuurlijke ontwikkeling. Dankzij het licht dat nu op open plekken de bodem bereikt, kunnen er allerlei bosplanten en struiken kiemen en groeien.

Vanaf dit punt tot het volgende punt staan twee bankjes.

Natuurlijk bos
Over bomen en het bos
Veel gezichten
Over bomen en het bos
Gevarieerde bossen
Over bomen en het bos

4Klein Peeske

De route loopt over de Rozenkransweg naar de drooggevallen bron ’t Klein Peeske. Je kunt de plek waar de bron lag nog herkennen als een lager gelegen deel in het landschap. Na het baden in het badhuis ’t Peeske liepen de nonnen en de paters vroeger al rozenkrans-biddend terug - de nonnen naar het klooster in Wehl, de paters liepen door naar ’s-Heerenberg (nu De Gouden Handen).

Vlakbij dit punt vind je een zitgelegenheid.

Midzomernachtloop in Bergherbos
Klein Peeske

5Wuivend graan

Op de akkers langs deze bosrand groeien graansoorten als rogge, tarwe of gerst. Op de akkers die verpacht zijn, wordt ook mais verbouwd. Voorbij het bankje is een plukakker waar tussen het wuivend graan de blauwe korenbloemen bloeien en andere akkerkruiden.

Tip: pluk een mooie bloem als souvenir voor thuis.

Korenbloemen
Wuivend graan
Sfeervol uitzicht over akker in Bergherbos
Wuivend graan
klaproos in de berm
Wuivend graan

6Eindpunt

Je bent aangekomen bij het eindpunt van deze route! Bij Uitspanning 't Peeske kun je nagenieten van de route onder het genot van een kopje koffie.

Koffie met gebak bij Hotel Saaze
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.