Nieuws van de boswachter

Droogte geeft zomerzorgen op Beeckestijn

09 augustus 2019 | Jowien van der Vegte

De zomer lijkt altijd het jaargetijde van vrijheid en blijheid. Echter op buitenplaats Beeckestijn is het geen zorgeloze zomer dit jaar. De droogte van vorig jaar en afgelopen voorjaar zorgt voor problemen en extra werk voor de boswachters en vrijwilligers van Natuurmonumenten.

buitenplaats Beeckestijn

Coördinator natuurbeheer Hans Voskamp: “De niervijver in het Engelse deel van het park staat droog en de Alenbeek deels ook. Dat het water zo laag staat, is te zien aan struiken en bomen. De jonge beukenhaagjes die afgelopen najaar zijn ingeplant hebben ook te lijden van de droogte, veel daarvan zijn dood gegaan. Die wil ik in het najaar opnieuw gaan inplanten, maar dat was niet voorzien in de budgetten en planning. Dat het al heel lang droog is, zie je ook aan de kastanjebomen: die hebben nu al geel blad, terwijl dat meestal pas in september het geval is.

verdroogde beukenhaag Beeckestijn

verdroogde beukenhaag

De droogte is ook te voelen in de net dit voorjaar opgeknapte bloemenwaaier. Hier staat nu vaak een sproeier aan om de nieuwe planten genoeg water te geven. Ook in de kruidentuin wordt extra water gegeven, waardoor de planten er daar relatief goed bij staan. Brasserie Beeckestijn gebruikt in de keuken kruiden uit de kruidentuin, die door vrijwilligers van Natuurmonumenten met veel liefde onderhouden wordt.

Een andere zorg is te zien bij de vijver. Een paar jaar geleden is de mooie schulpvijver opnieuw opgemetseld. Nu het water door de droogte laag staat, is te zien dat er scheuren zijn ontstaan in het metselwerk. De oorzaak van die scheuren is nog niet bekend."

Kruiden snuffelen

De kruidentuin is vrij toegankelijk. Op bordjes staan de namen van de kruiden in de vakken. Welke ken jij van naam en van smaak? Je vindt de kruidentuin schuin achter de Brasserie, rechts van het hoofdhuis. Of volg de rode route vanaf het voorplein.

Blij met Beeckestijn

Ben je ook blij met Beeckestijn en het onderhoud en herstel dat Natuurmonumenten doet? Steun door lid te worden of een donatie te doen! Kijk op https://www.natuurmonumenten.nl/doneer

kruidentuin Beeckestijn

de kruidentuin van Beeckestijn

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter

logo