Ga direct naar inhoud

Met deze tips spot je meer reeën - leefwijze

In rustige natuurgebieden is de kans op ontmoeting met een ree aanwezig. Een beetje natuurfotograaf heeft een ree snel in de kijker. Maar weet jij wat je ziet als je een ree spot? Hoe ziet het leven van een ree eruit? Hoe herken je mannetjes, vrouwtjes en leeftijden? Wat eet een ree? We maakten een online-cursus in tien thema's. Lees hier over de 'lifestyle' van een ree.

Ree

 

Solitair en in sprongen

Reeën leven  in het voorjaar en zomer min of meer op zichzelf, solitair. Uitzondering hierop is de geit met haar kalveren. De rest van het jaar leven reeën in groepjes, sprongen. Ze rusten en herkauwen overdag in de dekking. Vooral in de ochtend- en avondscherming zijn ze actief. Je ziet ze dan vaak aan de rand van akkertjes of weilanden staan.

Gewoontedieren nemen hetzelfde pad

Het zijn echte gewoontedieren. Ze lopen vaak dezelfde routes waardoor zich paadjes vormen van ongeveer 30 cm breed. De wissels. Een ree kan goed zwemmen en hardlopen, dat is handig als er gevaar dreigt. Bij onraad zetten ze de haren van de spiegel op waardoor deze groter lijkt, andere soortgenoten zijn dan ook gewaarschuwd.

Energierijk en licht verteerbaar

Reeën zijn herkauwers en eten kruiden, grassen, bladeren en knoppen van bomen en struiken. Daarnaast staan ook landbouwgewassen, twijgen, eikels, beukennoten en paddenstoelen op het menu. De kleine pens kan maar kleine hoeveelheden verwerken. Licht verteerbaar voedsel is dus een must.

Ree

Licht verteerbaar voedsel staat op het menu van een ree. Deze reebok doet zich tegoed aan klaver.

Fotografiehut Buurserzand op hotspot-plekken

Vanaf midden 2022 hebben we een fotografiehut in het Buurserzand staan. We plaatsen de hut daar waar in die periode veel reeën gespot worden. Vanaf deze plek kun je ongestoord reeën spotten. Hier vind je alle informatie en kun je boeken.

Meer informatie over reeën

Weet je nog niet zo goed waar je op moet letten? Met deze mini-cursus in 10 thema's deelt de boswachter de tips met je. Onderwerpen die onder andere aan de orde komen zijn, het gewei, leeftijd, sporen en gedrag. Op deze pagina vind je informatie.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  • Infocentrum De Wakel