Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

De Onlanden

Onlanden

De rijkdom van De Onlanden

Als boswachter van dit nog relatief jonge natuurgebied blijf ik me verbazen over de rijkdom in De Onlanden. Zo dicht bij de stad Groningen kun je hier genieten van de grote zilverreiger, bruine kiekendief, zeearend en de roerdomp, maar ook de Exmoorpony’s, vos en reeën zijn goed te zien vanaf de bijzondere uitkijktoren in De Onlanden.

Profielfoto HW
Hanne-Wil Kievitsbosch

Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe

Meer over De Onlanden
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Dichtbij de stad Groningen ligt een natuurgebied van circa 3.500 aaneengesloten voetbalvelden groot, met ruige hooilanden, moerasbos en volop ruimte voor overtollig water. Bij langdurige, hevige regenval zorgt dit gebied ervoor dat de stad-Groningers droge voeten houden. De uitkijktoren biedt op 26 meter hoogte een schitterende uitzicht: over De Onlanden, op de skyline van Groningen, op de vele moerasvogels en de bijzondere grazers.

  Vogels

  Het moerasachtige gebied is een paradijs voor veel vogelsoorten. De hier veel voorkomende grote zilverreiger is onbetwist het icoon van De Onlanden. Maar ook snor, waterral, koekoek, baardmannetje en roerdomp zie je als je hier door het gebied loopt.

  Otter

  De otter is een graag geziene gast in De Onlanden. Dit prachtige zoogdier voelt zich prima thuis in De Onlanden. De otter laat zich niet vaak zien, maar in 2016 verschenen er voor een wildcamera drie jonge baby-otters.

  Uitkijktoren

  De uitkijktoren bereik je via een slingerend pad vanaf de Noorddijk door het weiland. Neem je verrekijker mee, want vanaf de 26 meter hoge toren heb je prachtig uitzicht.

  Begrazing

  Wellicht kom je ze tegen als je door De Onlanden wandelt of fietst: de Exmoorpony’s. Deze bruine pony’s met korte beentjes zijn te herkennen aan hun ‘meelsnuitje’. Het lijkt alsof ze hun neus in een emmer met meel hebben gestoken.

  Monniken

  Op weg vanuit het klooster in Aduard liepen rond 1300 monniken naar de kerk in het dorpje Vries. Onderweg rustten ze bij het Beeld. Deze droge zandkop stak een dikke meter boven het moerasachtige landschap uit. De naam ‘het Beeld’ is afkomstig van het beeld, dat waarschijnlijk door de monniken op deze plek is gezet. Het beeld is inmiddels verdwenen, maar de naam is gebleven. Op deze plek staat nu de uitkijktoren.

  Waterberging in De Onlanden

  Overal in Nederland neemt de wateroverlast toe. Daar moeten we met z’n allen iets aan doen. Natuurmonumenten combineerde tussen 2010 en 2012 het aanleggen van nieuwe natuur met waterberging in De Onlanden. Samen met een groot aantal organisaties werd in het project herinrichting Peize de kans op ongewenste overstromingen verkleind. De natuur profiteert ervan: otters, moerasvogels en de mens genieten van dit bijzondere beekdal.

  Mee met de boswachter

  Een keertje mee met de boswachter in De Onlanden? Regelmatig worden er vanaf De Onlanderij in Eelderwolde excursies verzorgd. Kijk in de activiteitenkalender en meld je aan voor een vogel-, fiets- of reeënexcursie.

  Groepsexcursies op aanvraag

  Lijkt het je leuk om samen met familie, vrienden of collega's op pad te gaan met de boswachter? Op deze pagina krijg je meer informatie over de mogelijkheden die er zijn in natuurgebied De Onlanden.

 • Wandelen

  Wandelroute De Onlanden, vlak bij Groningen

  Dit nieuwe natuurgebied is ideaal voor zowel wandelaars, fietsers als hardlopers. Je kunt er bijvoorbeeld de groene 4 mijl lopen, een hardlooproute waarbij de afstand staat aangegeven op de route.

  • 6,66 km
 • Hardlopen

  Hardlooproute De Onlanden, vlak bij Groningen

  In dit nieuwe natuurgebied kun je heerlijk hardlopen. Je kunt er bijvoorbeeld lekker trainen voor de hardloopwedstrijd 'de 4 mijl van Groningen'.

  • 6,66 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   De Onlanderij
  De Onlanden

  Nieuws

  Direct naar

  De Onlanden

  Wat wij hier doen

  Geen wateroverlast

  Natuurmonumenten zorgt ervoor dat De Onlanden open blijft door te maaien. Grote grazers zoals Exmoorpony’s en Schotse hooglanders helpen hierbij door het gebied te begrazen. De vele moerasvogels profiteren van het hoge waterpeil. De veilige leef- en broedplek biedt ze in het voorjaar de kans om hun jongen groot te brengen. De waterbergingsfunctie zorgt ervoor dat de Groningers droge voeten houden bij langdurige regenval, maar biedt ook een bijzondere natuurbeleving dichtbij de stad. Een prachtige klimaatbuffer.