Ga direct naar inhoud
Nieuws

Restauratie moestuin Dorth (GLD)

16 februari 2023 | Jantine Wesselink

Natuurmonumenten werkt aan de restauratie van de historische moestuin op Landgoed Dorth. Deze ligt gelijk aan het begin van het landgoed achter de parkeerplaats. Dat doen we door eerst veel op te ruimen. Daarbij ontdekten we dat de betonnen elementen vrij bijzonder zijn. Dit jaar groeit er gras op de plek van de moestuin. Intussen zoeken we naar een nieuwe bestemming passend bij het historisch gebruik.

restauratie historische moestuin Dorth

Bijzondere betonelementen

De twee betonnen tuinmuren en de oude lage kassen zijn voorbeelden van de vroege betonbouw in Nederland. Ze dateren uit de jaren ’30 van de vorige eeuw en zijn erg bijzonder. Uiteraard willen we deze elementen renoveren en behouden voor de toekomst.

Formele lijnen

Tussen de moestuin en de parkeerplaats staat nu een jonge meidoornhaag. Hierdoor hebben bezoekers bij aankomst direct een mooi zicht op de tuin. Bovendien past een strakke haag als afkadering van de moestuin goed bij de formele aanleg van landgoed Dorth.

30-er jaren betonbakken moestuin Dorth

De oude lage kassen van vroege betonbouw uit de jaren ’30 van de vorige eeuw - erg bijzonder

Landgoedherstel

Natuurmonumenten werkt op landgoed Doth aan het herstel van de monumentale landgoedaanleg. Landgoed Dorth heeft namelijk nog landschapselementen uit vier perioden. Dat is best bijzonder. Lanen en strakke lijnen uit de formele aanleg en vijvers en romantische paadjes uit de landschapsstijl. De komende jaren gaat Natuurmonumenten op cruciale plaatsen aan het werk, zodat ook generaties na ons het landgoedkarakter blijven ervaren. De moestuinrestauratie maakt hier onderdeel van uit. 

laan op Dorth

...zodat ook generaties na ons het landgoedkarakter blijven ervaren

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink