Cultureel

Geniet van het Penta Quintet op Fort bij Nigtevecht

  • Geschikt voor rolstoel

Geniet van het Penta Quintet op Fort bij Nigtevecht

Waar

Fort bij Nigtevecht

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal€ 22,50
  • Ledenprijs€ 15,75

Nog plek beschikbaar!

Activiteit

Geniet van het Penta Quintet op Fort bij Nigtevecht

Het Beethovenjaar 2020 is jammerlijk in de soep gelopen. We verlengen zijn jubileumjaar en grijpen de kans om zijn prachtige en weinig gehoorde strijkkwintet voor twee violen, twee altviolen en een cello in C-groot te spelen. Hij schreef het stuk in 1801 in Wenen. Het prachtige strijkkwintet doet niet onder voor zijn veel bekendere strijkkwartetten. Oók in 1801, ruim tweeduizend kilometer verderop, schreef collega-componist en cellovirtuoos Luigi Boccherini zijn meesterlijke strijkkwintet, óók in C-groot. Heel toevallig, dat wel, maar groter konden de verschillen niet zijn. Daar waar Beethoven al vooruitkeek naar de romantiek, was Boccherini nog zeer met de barok verbonden. Het is niet bekend en bovendien zeer onwaarschijnlijk dat de twee grootheden elkaar ooit ontmoet hebben. Met dit concert, geheel in C-groot, ontmoeten de twee componisten elkaar alsnog. Maar liefst 220 jaar later, in Nigtevecht met Penta.

Programma

Penta Quintet
Helena Druwé, viool
Barbara Erdner, viool
Bernadette Verhagen, altviool
Esther van der Eijk, altviool
Tine Van Parys, cello

L. Boccherini: Kwintet in C, op. 60/1 (1801)
L. van Beethoven: Kwintet in C, op. 29 (1801)

Coronatoegangsbewijs

In lijn met het kabinetsbesluit, zullen wij voor de concerten gebruik maken van coronatoegangsbewijzen. Dat betekent dat wij u bij aankomst zullen vragen om uw coronatoegangsbewijs te tonen. Dat kan een vaccinatiebewijs zijn, een negatieve testuitslag of een bewijs dat u hersteld bent van corona. U gebruikt daarvoor de app CoronaCheck. U vindt alle informatie over het gebruik van coronatoegangsbewijzen hier.

Stelling van Amsterdam

Samen met 45 andere forten, batterijen, dammen en sluizen vormt Fort bij Nigtevecht de Stelling van Amsterdam. Deze 135 km lange verdedigingslinie moest de hoofdstad Amsterdam tegen de vijand beschermen. Fort bij Nigtevecht ligt verscholen in het groen aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Grote delen van het in 1892 gebouwde fort zijn nog intact, zoals de batterijen, liniedijk en de hefkoepels. Om dit fort duurzaam voor de toekomst te behouden, krijgt dit fort de bestemming van vergaderlocatie en pleisterplek voor lokale ondernemers.
Voorafgaand aan het concert is het mogelijk een korte wandeling in en over het fort te maken met uitleg van fortengidsen.

Praktische informatie

  • Het kan frisjes zijn in het fort. Denk aan warme kleding of een sjaal.
  • Kom een uurtje eerder en neem een kijkje op het fort met uitleg van fortengidsen.
  • Consumpties (koffie, thee, wijn en bier) verkrijgbaar tegen contante betaling.

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Op 5, 6 en 7 april 2019 organiseren Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds de tweede editie van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. Tijdens dit weekend kun je op meer dan 19 cultuurhistorische locaties van Natuurmonumenten komen genieten van kamermuziek, uitgevoerd door bekende musici en bevlogen talenten met instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Muziek, cultureel erfgoed en natuur komen samen in dit festival. In één weekend zijn er maar liefst 75 concerten!
Bekijk hier alle locaties en data.


Kortingscode invoeren

Leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds krijgen korting op de concerten. NMF-donateurs kiezen tijdens de bestelprocedure voor 'Boeken zonder lidnummer'.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo