Ga direct naar inhoud

Beleef de forten in de Vechtplassen

Het verhaal van de Hollandse Waterlinies is fascinerend! Daarom organiseert Natuurmonumenten maandelijks rondleidingen op een groot aantal van haar forten. Samen met een fortengids gaan de bezoekers het fort verkennen, maar leren ook hoe Nederland water tot haar bondgenoot maakte.

forten Vechtplassen

UNESCO Werelderfgoed bezoeken

Sinds 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. Samen vormen beide waterlinies nu het werelderfgoed de Hollandse Waterlinies. 

Kijkje in de keuken 

Het is bijna niet voor te stellen, maar tijdens de verschillende mobilisaties bevolkten vele duizenden soldaten de forten in de Hollandse Waterlinies. Tijdens de rondleidingen in de verschillende forten neem je een kijkje in één van de manschappenverblijven, zie je hoe de sanitaire voorzieningen of de keuken in die tijd waren en leer je meer over het idee achter een waterlinie. Elk fort is weer anders: qua ligging, bebouwing, beplanting én welke aspecten nog te beleven zijn. Om je een goed beeld van de Hollandse Waterlinies te vormen is het aan te raden om meerdere onderdelen van de waterlinies te bezoeken. 

Ontdek de forten

Deze forten in de Vechtplassen kun je bezoeken. Via deze links kun je tickets voor de rondleidingen boeken:

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid