Ga direct naar inhoud
Erfgoed ontdekken

Ontdek Fort bij Nigtevecht - Rondleiding

Ontdek Fort bij Nigtevecht - Rondleiding

Waar

Fort bij Nigtevecht

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal: € 10,00
  • Ledenprijs: € 7,00
Kinderen t/m 12 jaar
  • Normaal: € 5,00
  • Ledenprijs: € 3,50
Activiteit

Ontdek Fort bij Nigtevecht - Rondleiding

Ontdekkingsreis door de geschiedenis

Onder begeleiding van een fortengids ga je op ontdekkingstocht door dit grote fort uit 1892. Je zult zien dat er nog veel authentieke details in het imposante gebouw te vinden zijn. Een bijzonder element op dit fort zijn de twee gerestaureerde gebouwen waarin de hefkoepels zich bevonden. Op deze plek werd, met een ingenieus systeem, een loodzwaar kanon naar boven gebracht, de loop door de hefkoepel geschoven en afgevuurd. En dat in een razendsnel tempo! De fortengids kan je er van alles over vertellen.

Oase

Forten zijn voor veel dieren een oase van rust... een plek waar ze voldoende voedsel, broed- en schuilplekken kunnen vinden. Daarom is er jaarrond van alles te spotten op Fort bij Nigtevecht. In de winter verblijven smieten, kuifeenden, meerkoeten en soms wat zaagbekken in de fortgracht. In het voorjaar zoeken ooievaars vaak een plekje op of rond het fort om te broeden. Natuurmonumenten zorgt dat een aantal ruimtes van het fort een ideaal klimaat hebben voor overwinterende vleermuizen. Het is hier lekker vochtig en de temperatuur is constant.

Nieuwe bestemming

Sinds een aantal jaar heeft Fort bij Nigtevecht een nieuwe bestemming. De manschappenruimtes in de linker- en rechtervleugel hebben de functie van vergaderzaal of gespreksruimte gekregen. Alle voormalige ruimtes van soldaten zijn ingericht met vintage meubels, die hier ook verkocht worden. De gezellige horecagelegenheid is elke zaterdag en zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

Kaarsje aansteken

De voormalige wasruimte is in gebruik als plek om dierbaren te herdenken. Neem vóór of na de rondleiding de tijd om deze ruimte te bezoeken en maak gebruik van de mogelijkheid om even een kaarsje aan te steken of een kaartje te schrijven voor iemand die je dierbaar is en wilt gedenken.

 

Handige informatie

  • Bij minimaal 4 verkochte kaarten gaat de rondleiding door. Bij minder deelnemers annuleert Natuurmonumenten de rondleiding en krijgt u uw geld terug.
  • Neem altijd warme kleding mee: in sommige delen van het fort kan het fris zijn.
  • Neem eventueel een verrekijker mee.
  • Elk weekend kunnen wandelaars en bezoekers genieten van een goede koffie en thee en zelfgemaakte taarten op Fort bij Nigtevecht. 
  • Wandel het Liniepad van Fort bij Nigtevecht naar Fort bij Abcoude.
  • Kijk voor meer informatie op: www.fortbijnigtevecht.nl 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid