Ga direct naar inhoud
Kamermuziekfestival

NMF Kamermuziekfestival: Barokmuziek met Consort of Voices in Fort Ellewoutsdijk

  • Geschikt voor rolstoel

NMF Kamermuziekfestival: Barokmuziek met Consort of Voices in Fort Ellewoutsdijk

Waar

Fort Ellewoutsdijk

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal€ 25,00
  • Ledenprijs€ 17,50
Activiteit

NMF Kamermuziekfestival: Barokmuziek met Consort of Voices in Fort Ellewoutsdijk

Vrijheid, experiment en virtuositeit staan vandaag centraal. In het begin van de 17e eeuw verspreidde dit gedachtegoed over muziek zich via Oostenrijk over heel Europa. De geleerde, uitvinder en schrijver Athanasius Kircher (1602-1680) schreef over de "Stylus fantasticus": Deze stijl is bij uitstek geschikt voor instrumentale muziek. Het is de vrijste en ongehinderde methode voor compositie en is aan niets gebonden, aan tekst noch aan een muzikaal thema. De stijl is gerelateerd aan de improvisatie, maar wordt gekenmerkt door het gebruik van korte contrasterende episodes en een vrije vorm. Consort of Voices speelt kamermuziek van Buxtehude, Erlebach, Froberger en Krieger, grootmeesters van de Stylus fantasticus.

Programma

Consort of Voices

  • Javier Lupiañez, barokviool
  • Anna Lachegyi, viola da gamba
  • André Poortvliet, klavecimbel

D. Buxtehude: Triosonata in g (BuxWV 261)

J.J. Froberger: Toccata nr. 3 in G, FbWV 103 (klavecimbel)

C. Herwich: A Ground "Ruggiero"

Ph.H. Erlebach: Sonate nr. 5 in e
Adagio – Allegro – Adagio – Allemande – Courante – Sarabande – Gigue

M. Weckmann: Toccata in e (klavecimbel)

J. Ph. Krieger: Suonate Sesta à doi in a

Dan liever de lucht in

Als de Belgen zich in 1830 afscheiden van Nederland, krijgt commandant Jan Van Speijk de opdracht om op de Westerschelde alle schepen van en naar Antwerpen te controleren. Bij een operatie begin 1831 raakt hij in de problemen met de Belgen. Van Speijk weigerde zich over te geven, stak zijn sigaar in een vat buskruit en bracht zijn schip tot ontploffing. Hij nam 27 bemanningsleden mee de dood in. Dat hij daarbij uitriep: ‘Dan liever de lucht in’, is twijfelachtig, maar gaf hem in ieder geval mythische status. De bewaking van de scheepvaartroute moest natuurlijk wel doorgaan. Aan weerszijden van de Westerschelde werden enkele forten gebouwd, waaronder Fort Ellewoutsdijk. Voor het concert is het mogelijk om een rondleiding te krijgen over het fort.

Praktische informatie

  • Je kunt gratis parkeren in haventje van Ellwoutsdijk.
  • Het fort is toegankelijk voor mindervaliden.
  • De rondleidingen starten een uur voor het concert om 12:00 uur en om 14:00 uur.
  • Tegen betaling is koffie of thee verkrijgbaar voorafgaand aan het concert.

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Op 6, 7 & 8 oktober 2023 organiseren Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds de vierde editie van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. Tijdens dit weekend kun je op 17 cultuurhistorische locaties van Natuurmonumenten komen genieten van kamermuziek, uitgevoerd door bekende musici en bevlogen talenten met instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Bekijk hier alle locaties en data.

Kortingscode invoeren

Leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds krijgen korting op de concerten. NMF-donateurs kiezen tijdens de bestelprocedure voor 'Boek direct' en vul bij stap 3 je promocode in. Deze promocode geeft recht op 30% korting op de prijs van 1 ticket. (exclusief horeca-arrangement)