Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Kom ondernemen op een unieke locatie aan de Westerschelde

26 september 2022 | Paul Begijn

Zodra je de poort met zijn zware houten deuren passeert, stap je terug in de tijd. In Fort Ellewoutsdijk, dat stamt uit de 19e eeuw, komt de geschiedenis tot leven. Om deze geschiedenis, op deze bijzondere plek aan de Westerschelde door te geven aan nieuwe generaties, en het fort beleefbaar te houden voor bezoekers, is Natuurmonumenten op zoek naar een zinvolle herbestemming van het fort. Natuurmonumenten komt graag in contact met partijen die geïnteresseerd zijn in huur van deze prachtige locatie.

Fort Ellewoutsdijk

Fort Ellewoutsdijk is tussen 1834 en 1839 gebouwd aan de Westerschelde om het scheepvaartverkeer richting Antwerpen te controleren. Deze functie is mettertijd verloren gegaan en vanaf 1981 is Vereniging Natuurmonumenten eigenaar van het fort. Sindsdien richt Natuurmonumenten zich op restauratie en behoud van het fort en het geven van een zinvolle herbestemming aan het fort. De schoonheid van het fort en de locatie aan de Westerschelde maken het een fantastische plek om een bijzonder concept te ontwikkelen. Natuurmonumenten is voornemens om het gehele fort te verhuren voor een langere periode aan één partij. Meer informatie over de verhuur van het fort is in deze brochure te vinden. 

Fort E

Fort Ellewoutsdijk gezien vanuit vogelvlucht perspectief.

Visie ‘Erfgoed in het hart’

Natuurmonumenten heeft een Erfgoedvisie ontwikkeld: ‘Erfgoed in het hart’. De kern hiervan is dat Natuurmonumenten de samenhang tussen gebouwen, groen erfgoed, natuur en landschap wil versterken. We behouden wat goed is, we herstellen wat nodig is, en zoeken naar nieuwe mogelijkheden om erfgoed te beleven en te gebruiken. Deze geïntegreerde aanpak is de rode draad voor de komende jaren. Zo willen we ons erfgoed in de natuur doorgeven aan volgende generaties, zoals we dat al meer dan honderd jaar doen. Een toekomstvisie die past bij deze tijd en geworteld is in traditie. Zo kunnen zo veel mogelijk mensen zich verwonderen en laten inspireren door wat het verleden te bieden heeft. Bekijk hier de visie. 

Fort E binnenplaats

De binnenplaats van Fort Ellewoutsdijk biedt volop ruimte voor verschillende activiteiten.

Affiniteit cultureel erfgoed

Natuurmonumenten is op zoek naar een partij, of een consortium van partijen, die aantoonbaar affiniteit heeft met cultureel erfgoed en die zich ambassadeur voelt voor Natuurmonumenten. Een partij die samen met Natuurmonumenten het fort bekend wil maken bij een breder publiek. Dit willen we doen op basis van een huurcontract voor langere periode (inclusief proefperiode). De huurder is zich bewust van het bijzondere karakter van het fort en houdt daar rekening mee. We verwachten dat het monument niet wordt aangetast en dat de omgeving met respect wordt benaderd.

Meer informatie

Zie jij jezelf als ondernemer op deze prachtige locatie en geef je de geschiedenis van het fort graag door aan nieuwe generaties door het fort beleefbaar te houden? Kijk dan voor meer informatie in de brochure, die je hier vindt.

 

Kazemat Fort E

Impressie van een van de kazematten van Fort Ellewoutsdijk.

Paul Begijn
Paul Begijn