Ga direct naar inhoud

Open Monumentendag bij de Kluis

Open Monumentendag bij de Kluis

Waar

Genhoes

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Kinderen t/m 12 jaar
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Activiteit

Open Monumentendag bij de Kluis

Religieus icoon op de berg

De kluis, boven op de Sjaasberg, tussen Walem, Schin op Geul en Valkenburg, bevat vele muur-en plafondschilderingen die de afgelopen jaren gerestaureerd zijn. In de ontvangkamer zijn meerdere schilderijen te bewonderen. In de kapel kun je een kaarsje aansteken en even onthaasten.

Dit Rijksmonument is een religieus monument dat stamt uit 1688 en is een afgezonderde woning van een kluizenaar. Hier op de Sjaasberg had de kluizenaar bij zijn sober onderkomen nog een fraaie kapel ter beschikking. Eén van de leefregels verplichtte hem zelf in zijn onderhoud te voorzien en in de tuin rondom de kluis teelde hij groente en fruit. Totaal hebben er 16 kluizenaars gewoond.

Buiten is in 1843 de buitenkruisweg gemaakt met 14 witte kapelletjes. Een oase in een prachtig bos waar het heerlijk wandelen is. Ook is er een uitzichtpunt waar het heerlijk uitrusten is en waar vandaan je het Geuldal kunt zien.


Thema 2024

In het thema van dit jaar ‘Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’ duiken de vrijwilligers van Stichting Sjaasbergergank in samenwerking met Natuurmonumenten, tijdens het weekend van Open Monumentendag in de verhalen van de bewoners van de Kluis.


Wandelroute de Kluis

Een tip van de boswachter: Wandelroute De Kluis (de groene wandelroute) is een mooie route van 5,5 km. De wandelroute wordt aangegeven door groene paaltjes. Het is wel een route met hellingen, zorg dus voor goede wandelschoenen. Tijdens deze wandelroute is het genieten langs de Geul bij Valkenburg met mooie uitzichten onderweg over het dal en de bossen van de Schaelsberg. 

Toegang

Toegang is gratis. De bezoekers kunnen in kleine groepjes naar binnen. Mogelijk dat je in de tuin even moet wachten tot er voldoende plaats is voor een bezoek. Een gift (contant) voor het onderhoud van de Kluis wordt op prijs gesteld.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid