Ga direct naar inhoud
Terug

Vogels kijken in Friesland

Waar: Griend

Vogels kijken in Friesland
5 uur 25
57 km

Over de route

Houd je van vogels? Dan zal deze 57 kilometer je al snel een hele dag kosten. Dat komt omdat je steeds zult afstappen om te kijken wat daar weer vliegt. Trekvogels volgen graag de kustlijn en het noordwesten van Friesland is enorm populair onder zowel vogels als vogelaars. Met de Waddenzee en het IJsselmeer binnen handbereik vinden de vogels hier voedsel en veiligheid. Na een rustperiode kunnen ze dan weer verder, naar het hoge noorden of diepe zuiden. Vanuit de vogelkijkhut bij Hegewiersterfjild zie je de bontbekplevieren, kieviten, scholeksters en visdiefjes ongestoord scharrelen. In de kleine Filenspolder nestelen grutto en de tureluur. Bij het Westerhitzumerbos zit een grote kolonie blauwe reigers en in het het Flietsterbosk leven wielewaal, havik en gekraagde roodstaart. Veel plezier!

Knooppunten fietsroutes (mét dikgedrukte routepunten):

51 -> 54 -> 1 -> 18 -> 40 -> 31 -> 69 -> 12 -> 15 -> > 16 -> 96 -> 2 -> 32 -> 30 -> 3 -> 27 -> 99 -> 75 -> 4 -> 5 ->04 -> 24 -> 55 -> 52 -> 74 -> 31 ->  59 -> 85 -> 6 ->  7 -> 14 -> 8 -> 93 -> 19 -> 51

Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt. Actuele updates of tijdelijke omleidingen vind je op Fietsnetwerk.

Waar kun je starten

luchtfoto Griend oktober 2017
Startpunt

Steenhouwersstraat, Harlingen

Wat kom je onderweg tegen?

Waddenzee
Uitkijkpunt Waddenzee
Uitkijkpunt Waddenzee

1. Uitkijkpunt Waddenzee

Ook vanaf de Friese kust is de Waddenzee mooi. Dit is één van de 10 Nederlandse werelderfgoederen en onmisbare tussenstop voor miljoenen trekvogels.

Westerhitzumerbos
Westerhitzumerbos nest
Westerhitzumerbos blauwe reiger

2. Westerhitzumerbos

Midden in de weilanden van Hitzum ligt een oude fruitboomgaard waar hoog in de bomen blauwe reigers nestelen. Om de kolonie extra broedplaatsen te bieden werden er eiken, essen, iepen en wilgen aangeplant. En met succes, de kolonie is uitgebreid.

Nije trije terras
Nije trije speeltuin
Nije Trije camping

3. Theetuin en camping De Nije Trije

Welkom bij De Nije Trije. In een ontspannen en rustgevende setting bieden we je een scala aan mogelijkheden: van een kopje drinken tot complete arrangementen en van vergadering tot zingevingsbijeenkomsten.