Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Harderhoek

Oostelijk Flevoland

Welkom in Oostelijk Flevoland

Harderbos, Harderbroek, Kievitslanden en Natte As vormen samen een groene oase aan de oever van het Veluwemeer bij Harderwijk. Met bossen, ruige moerassen, vogelrijke plassen en soortenrijk grasland is Harderhoek het meest gevarieerde en volwassen natuurgebied van Flevoland.

Mattijn Spijkerman

Boswachter van dit gebied

Meer over Harderhoek

Over het gebied

In 1968 zijn in Harderhoek de eerste populierenbossen aangelegd op de voormalige Zuiderzeebodem. Van deze eentonig productiebossen maakt Natuurmonumenten nieuwe natuur. Natuur die steeds mooier, afwisselender en indrukwekkender wordt. Kom hier genieten van het bloesemrijke voorjaar, volg op afstand een jagende kiekendief of zoek de reeën in het open veld!

Harderbos

Oerbos in de polder

Je zou het niet zeggen, maar het Harderbos bestaat nog maar vijftig jaar. Door de vruchtbare zeeklei groeien de bomen en struiken als kool. Je wandelt hier langs dikke populieren, essen, eiken en beuken. Bomen die omvallen, blijven liggen als voedselbron voor mossen, schimmels, paddenstoelen en insecten. Nieuwe oernatuur waar je heerlijk doorheen kunt dwalen. Het Harderbos telt opvallend veel vogels. Er broeden meer dan zestig soorten. Ben je heel stil? Dan hoor je misschien wel één van befaamde zangers, zoals de nachtegaal en wielewaal. 

Avonturenroute

Vogelparadijs

Het natuurgebied Harderbroek ligt tegenover Harderwijk en grenst aan het randmeer Wolderwijd. Het is een belangrijk leefgebied voor zeldzame vogels als de roerdomp, zilverreiger, lepelaar en baardmannetje.

Laarzenpad

Het Harderbroek is ieder seizoen de moeite waard om te bezoeken. Je kunt het gebied verkennen via het laarzenpad; deze start bij de parkeerplaats aan het Ganzenpad. Vanaf hier loop je door een prachtig stukje bos en over orchideeënweiden naar een vogelkijkhut. Daar heb je een prachtig uitzicht over het Harderbroek en kun je de vogels in het moerasgebied goed bekijken.

Laarzenpad

Kievitslanden

In het open grasland van de Kievitslanden is het heerlijk fietsen. In het voorjaar geniet je hier van velden met gele dotterbloemen, roze pinksterbloemen en buitelende kieviten. Als je geluk hebt zie je de tureluur of watersnip. Natuurmonumenten is de laatste jaren druk bezig geweest om de Kievitslanden natter te maken. Door het water naar de oppervlakte te halen, krijgen bijzondere planten en vogels meer ruimte. 

Kievitslanden

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Karekietweg
Harderhoek

Nieuws

Direct naar