Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe uitkijktoren op Banisveld

24 mei 2019 | Irma de Potter

Sinds kort heeft de Kampina er een prachtige uitkijktoren bij. De toren staat op Banisveld een gebied aan de oostzijde van de Kampina. Vanaf het begin van deze eeuw ontwikkelt zich hier een stuk prachtige heide. Waar ooit een maisakker en een vuilnisbelt het landschap bepaalden broeden nu veel vogels, waaronder roodborsttapuit, veldleeuwerik en fitis. Bovenop de toren is het genieten van het open landschap en haar bewoners.

Tour de Frans

Tour de Frans

De toren is vernoemd naar voormalige boswachter Frans Kapteijns en heeft de bijnaam 'Tour de Frans' gekregen. Bij zijn pensionering sprak hij de wens uit voor een nieuwe uitkijktoren in zijn geliefde natuurgebied Kampina. Via een crowdfunding brachten twittervolgers van Frans, natuurliefhebbers en organisaties uit de streek een groot bedrag bijeen.

Natuur voor iedereen

De bult waar de toren op staat is via een toegankelijk pad bereikbaar voor fietsers en mensen die in een scootmobiel rijden. Vanaf de Koevoortseweg kunnen zij de verharde weg Banisveld volgen tot aan de toren. Wandelaars die de paarse koevoortseroute en de rode Banisveldroute lopen komen ook langs de toren. De toren heeft een 'luie' trap, waardoor hij ook voor mensen die fysiek minder sterk zijn, toch makkelijk te beklimmen is.

Uitkijktoren Banisveld

Mogelijk gemaakt door:

De toren is tot stand gekomen via bijdragen vanuit crowdfunding en sponsoring. Natuurmonumenten dankt alle crowdfunders die hebben bijgedragen en ook de volgende organisaties voor hun co-financiering: Provincie Noord-Brabant, Gemeente Boxtel, Gemeente Oisterwijk, Natuurbegraven Nederland, Brabants Landschap, Waterschap de Dommel, Rabobank hart van Brabant, Edutel, Aannemingsbedrijf Van der Zande.

Wij danken ook Houtleverancier Adéquat die al het hout aan de toren en de picknickset en bank heeft gesponsord en Architect Pieter van Traa van De Steunbeer BV voor zijn prachtige ontwerp.

Het toegankelijke pad naar de toren is mogelijk gemaakt met een bijdrage van de Nationale Postcodeloterij.

Irma de Potter
Irma de Potter