Ga direct naar inhoud
Nieuws

Toost op realisatie Klimaatbuffer Wijffelterbroek-Kettingdijk

16 maart 2023 | Yvonne van Moll

Op dinsdag 28 februari is door bestuurders een feestelijke toost uitgebracht op het herstel van grensmoeras Wijffelterbroek-Kettingdijk. Het natuurlijk watersysteem is hersteld waardoor het natuurgebied nu werkt als een klimaatbuffer.

Toost door bestuurders omlegging raam

Samenwerken is de sleutel

De realisatie van de klimaatbuffer Wijffelterbroek-Kettingdijk is het mooie resultaat  van een vruchtbare samenwerking tussen verschillende partijen. De voorbereidingen van de werkzaamheden zijn niet over één nacht ijs gegaan en namen vele jaren in beslag. Samenwerken was nodig om tot dit resultaat te komen. Toelichting op het project en de inleiding op de toost werd gedaan door gedeputeerde Lia Roefs van Provincie Limburg, directeur financiën en bedrijfsvoering Pauline Mulder van Natuurmonumenten, lid dagelijks bestuur Arnold Jansen van Waterschap Limburg, projectleider Ger van den Oetelaar van ARK Rewilding Nederland en wethouder Wendy van Eijk van Gemeente Weert. Na de toost konden genodigden onder leiding van boswachters van Natuurmonumenten op pad om een kijkje te nemen in het gebied. Op zaterdag 25 maart vond er ook excursie voor geïnteresseerden uit de omgeving plaats. 

excyursie slotevent omlegging raam

Genodigden bezoeken Wijffelterbroek-Kettingdijk

Herstel natuurlijk watersysteem

In Wijffelterbroek-Kettingdijk kan nu grond- en regenwater langer vastgehouden worden. Hiervoor zijn sloten en greppels gedempt en is plaatselijk de toplaag van de bodem afgegraven. Het afvoerkanaal de Raam is omgelegd zodat vervuild water om de natuur heen wordt geleid. De oude loop is gedempt waardoor het natuur- en moerasgebied zich nu kan herstellen en kan gaan werken als een klimaatbuffer. Zo'n klimaatbuffer is te vergelijken met een spons: in periodes met regen neemt het gebied water op, zodat in droge periodes dit water langzaam kan worden afgegeven. Hierdoor kan de natuurkwaliteit verbeteren en wordt het risico op wateroverlast en het effect van langdurige droogte in de omgeving kleiner. 

nieuwe loop van de raam

Nieuwe loop van de Raam - Foto Erwin Christis Regionaal Landschap Kempen en Maasland

Toekomstbestendig landschap

In Wijffelterbroek-Kettingdijk ontwikkelt zich een landschap in balans met natuurlijke systemen. Door het herstel van de waterhuishouding, het realiseren van grote aaneengesloten gebieden en samenwerken met partners realiseren we een natuurrijk, toekomstbestendig Kempen~Broek. Zo draagt klimaatbuffer Wijffelterbroek-Kettingdijk bij aan het verminderen van afvoerpieken op de Tungelroyse beek, het verminderen van droogte in de omgeving en daarmee aan een evenwichtiger natuurlijk systeem. Meer over dit project lees je hier.

 

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll