Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wat je wil weten over de zorg voor het bos

18 november 2023 | Jantine Wesselink

Lanen, sterrenbos, natuurlijk bos of gewoon een mooi wandelbos. Voor wandelaars is dat laatste belangrijk. Boswachters kijken met hele andere ogen naar een bos. Is een boom gezond? Krijgen toekomstbomen voldoende ruimte en licht? Is er wel voldoende dood hout in het bos? Allemaal aspecten die boswachters van Natuurmonumenten meenemen om te zorgen voor gezonde bossen vol leven rondom Lochem. Lees hier meer hoe ze dat doen.

jonge laan op Het Enzerinck

Bos als compleet leefgebied met veel bewoners

Over het algemeen is de ecologische betekenis van bossen van Natuurmonumenten rondom Lochem vrij hoog. Dat laat zich raden door veel verschillende soorten bomen van verschillende leeftijden en een ruime hoeveelheid dood hout. Die combinatie trekt veel verschillende en soms zeldzame planten en dieren aan. Denk aan spechten, appelvink, boomklever, boommarter, veel soorten bosplanten en paddenstoelen.

Daar waar het zogenaamde bos-ecosysteem nog niet zo compleet is, helpen boswachters de natuur een handje. In die bossen maken we open plekken en verwijderen we productiebomen die van nature niet in deze bossen thuis horen. De toekomstbomen krijgen zo meer licht en ruimte om verder uit te groeien en op open plekken kunnen nieuwe bomen ontkiemen.

Boommarter

Boommarter houdt van holtes in (dode) bomen

Dood hout doet leven

Voor een gezond bos is het belangrijk dat er voldoende dood hout aanwezig is. Zwammen, insecten en micro-organismen leven hiervan. Het rottende hout geeft voedingsstoffen af en draagt zo bij aan een gezonde bodem.

Takken van boomkronen blijven daarom vaak in het bos achter en omgevallen en geringde bomen zorgen voor voldoende dik dood hout. De geringde bomen worden ‘staand dood hout’ en trakteren nog lange tijd veel dieren en zwammen op voedsel en nestholtes.

Dood hout leeft

Dood hout bruist juist van het leven; insecten, paddestoelen en mossen

Bos als historisch schilderij

Oude lanen zijn vaak heel kenmerkend voor bepaald gebieden en zijn onderdeel van het bos als historisch schilderij. Mensen zijn er vaak heel erg aan gehecht. Natuurmonumenten kiest er daarom voor om lanen zo oud mogelijk te laten worden voordat verjonging aan de orde is.

De stam van dode bomen in de laan mogen blijven staan, de takken worden voor de veiligheid wel verwijderd. Zo blijft het laanbeeld bestaan en tegelijktijdig kunnen spechten en vleermuizen profiteren van gaten en scheuren in de boom. Daar waar de laan echt een kenmerkend onderdeel is van het landschap en de cultuurhistorie, brengen we deze weer terug.

laan Dorth

Sfeervolle eikenlaan op Dorth

Tijdreis door het sterrenbos Beekvliet

Een bijzonder bostype in de Achterhoek is een sterrenbos. Landgoed Beekvliet bij Barchem heeft er één. Die brengt je even terug in de 18e eeuw met zichtlijnen en de formele aanleg. Natuurmonumenten gaat het sterrenbos als landgoedaanleg wat beter tot zijn recht laten komen.

Zelf genieten van bos

Wil jij ook genieten van de bossen rondom Lochem. Kies één van onze wandel- of fietsroutes. Bijvoorbeeld de witte route Velhorst van 18 kilometer. Of bezoek Museum Staal, waar onder andere een film te zien is met lokale boswachter Peter Muileman. Hij vertelt over de bomen, de bostypen en het bosbeheer in ‘zijn’ bos, landgoed Velhorst.

Peter Muilenman bij Douglaslaan Waliën

Boswachter Peter Muileman bij een karakteristieke douglaslaan

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink