Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Hackfort in de steigers

In de buurt van Vorden in de Achterhoek vind je kasteel Hackfort. Natuurmonumenten restaureert het 14e eeuwse kasteel, zodat de geschiedenis zichtbaar blijft. Bijvoorbeeld door het herstel en gebruik van originele kleuren. Maar we moderniseren ook. Zo krijgt de toren een lift.

Hackfort

Hackfort: van woonhuis tot kasteel

Als je nu naar kasteel Hackfort kijkt, zie je het misschien nog. Dit was ooit een burcht - een soort verdedigbaar huis. Huis werd kasteel en dat doorstond de tand des tijds. Ook het daarbij behorende landgoed is nog verrassend goed intact, inclusief watermolen, boerderijen, boomgaard, graanakkers en weilanden. Eeuwenlang veranderde hier niet veel, ook de adellijke bewoners niet. Ridder Berend van Hackfort betrok in de 16e eeuw het kasteel. Deze familie bleef eigenaar tot de laatste barones Westerholt van Hackfort in 1981 overleed. Toen erfde Natuurmonumenten het landgoed.

Binnenkort geopend voor publiek

Kasteel Hackfort was altijd beperkt open voor publiek. Daar komt nu verandering in. Het kasteel staat in de steigers omdat we er een sprankelende plek van willen maken. Niet alleen kasteel zelf wordt toegankelijker, we brengen het hele landgoed tot leven. Denk aan bierproeverijen, concerten of bruiloften.

Vakantiewoningen in het kasteel

In Kasteel Hackfort woonden vroeger al verschillende families. Die appartementen bouwen we om tot vier luxe-vakantiewoningen. Daarnaast bouwen we een bruidsuite in de oude geheime schatkamer. De woningen krijgen natuurlijk nieuwe keukens en badkamers. Kom ook een nachtje logeren in adellijke sferen. De vakantiewoningen zijn binnenkort te huur via Buitenlevenvakanties

Iedereen welkom

Natuurmonumenten maakt het kasteel toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Zo bouwen we een glazen lift in de 14e eeuwse toren. Uiteraard zorgen we ervoor dat het kasteel een kasteel blijft, door ook de geschiedenis zichtbaar te maken. We restaureren in verschillende ruimtes de originele plafonds, muren en vloeren. Daarnaast hebben we onderzoek gedaan om de historische kleuren te traceren. Die brengen we weer terug in het kasteel. Zo krijg je een veel beter beeld van hoe het er vroeger uitzag.

Wegens restauratie geopend

De geur van natte lak. Het geknisper van zaagsel onder je voeten. De knoestige handen van de tuinman. Dat is Natuurmonumenten in de steigers. Kom je ook kijken hoe we aan het werk zijn? We vertellen je graag waar we mee bezig zijn.

Bekijk de agenda van onze monumenten die tijdens de restauratie geopend zijn.

Hackfort uit de steigers

Het schilderwerk is aangepakt, houtwerk aangepakt. Historische kenmerken zijn hersteld of in tact gelaten. Zo kwam er onder een verflaag op het plafond een schildering tevoorschijn. Deze is niet overgeschilderd.

Kortom: Kasteel Hackfort is bijna klaar om uit de steigers te gaan! En wel op zaterdag 29 en zondag 30 juni. Tijdens dit openingsweekend kun je een kijkje nemen in het gerestaureerde kasteel. Koop hier een ticket.

Samenwerking en financiering

Hackfort Fonds, Provincie Gelderland, Prins Bernard Cultuurfonds, Natuurmonumenten

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo